in

Топ синоптик обяви кога да чакаме продължителен период с много слънце и високи температури

Снимка: "Нова Варна"

Типично за сезона, времето започва да захладнява и сутрините стават много студени. Задават се дни с интензивни валежи, но след това ще има и поериод с повишение на температурите, прогнозира синоптикът Петър Янков.

„В събота и неделя дъждовете ще бъдат често явление както у нас, така и в нашите южни съседи, специално в Гърция и Турция. В събота интензивните валежи ще бъдат главно в западните и източните части от страната. В южните части от Гърция ще бъдат по-интензивни. Температурите ще бъдат между 20 до 25-28 градуса по нашето Черноморие, но ще вали през целия ден“, каза синоптикът Петър Янков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че в събота следобед и вечерта ще започнат валежи от дъжд и сняг в планините и над 2300 м ще има една снежна покривка в рамките на 3 до 5 см, най-много в Рила.

„В планините, над 2300 м, ще бъде около 5-6 градуса, над 1500 м – около 14 градуса, така че всички туристи трябва да са с по-сериозни връхни дрехи. В планините снежната покривка бързо се стопи. В неделя валежите ще продължават с едни временни прекъсвания преди обед, но следобед отново ще вали почти в цялата страна. Повече в южните и в източните части от България. Нашите сънародници, които ще се връщат от Гърция, ще пътуват на влажни пътни настилки. Температурите ще се понижат – над 2300 м ще бъде около 2-3 градуса, а над 1500 м – между 9 и 12 градуса“, допълни Янков.

Синоптикът посочи, че в края на следващата седмица ще има много слънце и високи температури, и този период ще продължи до края на по-следващата седмица.

„Дъждовете свършват в понеделник. Във вторник ще има разкъсана облачност, но в сряда и четвъртък отново се очакват превалявания. Те ще бъдат предимно от дъжд и в планинските райони, с температури между 18 и 23-24 градуса. От петък започва един продължителен период с повишение на температурите. Сутрешни есенни мъгли и повече слънце през деня. Ще живеем от петък следващата седмица едно такова циганско лято, когато утрините са по-хладни с температури между 3 и 8 градуса, когато връхната дреха е необходим аксесоар и през деня температурите да достигат 24-29 градуса“, коментира синоптикът.

По думите му в планините вятърът ще бъде силен, от югозапад ще се задържи и през почивните дни.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/