in

Десетки тигри, лъвове и пантера хванаха птичи грип и починаха в зоопаркове във Виетнам

Снимка: Pixabay

Държавната медия VNExpress цитира пазач в зоологическата градина Vuon Xoai в град Bien Hoa, който казва, че животните са били хранени със сурово пиле, закупено от близките ферми.

„Тигрите умряха толкова бързо. Те изглеждаха слаби, отказаха да ядат и умряха след два дни боледуване“, каза управителят на зоопарка Нгуен Ба Фук, предава ABC News.

Пробите, взети от тигрите, са положителни за H5N1 – вирусът, който причинява птичия грип.

Вирусът е идентифициран за първи път през 1959 г. и се превърна в широко разпространена и силно смъртоносна заплаха за мигриращи птици и опитомени домашни птици. Оттогава еволюира и през последните години H5N1 беше открит в нарастващ брой животни, вариращи от кучета и котки до морски лъвове и полярни мечки.

При котки учените са открили, че вирусът атакува мозъка, уврежда и съсирва кръвоносните съдове и причинява гърчове и смърт.

Повече от 20 други тигъра бяха изолирани за наблюдение. Зоологическата градина приютява около 3000 други животни, включително лъвове, мечки, носорози, хипопотами и жирафи.

30-те души персонал, които се грижат за тигрите, са дали отрицателни проби за птичи грип и са в нормално здравословно състояние.

„Смъртта на 47 тигъра, три лъва и една пантера в My Quynh Safari и Vuon Xoai Zoo на фона на епидемията от птичи грип във Виетнам е трагична и подчертава рисковете от задържането на диви животни в плен“, каза старши вицепрезидентът на PETA Джейсън Бейкър в изявление изпратено до Асошиейтед прес.

„Експлоатацията на диви животни също излага на риск глобалното човешко здраве, като увеличава вероятността от нова пандемия“, каза Бейкър.

Птичият грип е причинил стотици смъртни случаи по света, по-голямата част от тях са свързани с директен контакт между хора и заразени птици.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/