in

Тревожна статистика за детската смъртност в България

Снимка: Pixabay

Тревожни изводи за състоянието на майчиното и детското здравеопазване в България. Според доклад на Сметната палата смъртността сред най-малките у нас намалява, но остава сред най-високите в Европейския съюз.

Особено негативен е показателят за деца, починали до шестия ден от раждането си – те са 7,3 на 1000 за 2022 г., при средно 2,5 на 1000 за Европейския съюз.

Според проучването дейностите по програмата за майчино и детско здравеопазване не са достатъчно ефективни, особено при профилактиката на бъдещите жени.

Проблемът е, че голяма част от бременните нямат здравни осигуровки и не ходят на редовни прегледи, макар че имат право на такива.

През 2022 г. едва 37% от пациентките без осигуровки се били проследени от акушер-гинеколог, става ясно още от данните на Сметната палата.

През 2023-а делът им нараства на 63% – това са жените, които не са извършили нито един преглед през деветте месеца на бременността, предава бТВ.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/