in

Рядко явление: Порой в пустинята Сахара

Снимка: X/Poder & Crítica

Невиждан от десетилетия пороен дъжд заля пустинята Сахара, оставяйки сини лагуни от вода сред палмите и пясъчните дюни и подхранвайки с повече вода някои от най-засегнатите от сушата региони.

Пустинята в Югоизточната част на Мароко е сред най-сухите места в света и рядко има дъжд в края на лятото, предава Ал Джазира.

Мароканското правителство обяви, че валежите за два дни през септември са надхвърлили средните годишни стойности в няколко области, които получават средно по-малко от 250 милиметра годишно, включително Тата, една от най-силно засегнатите области. В Тагуните, село на около 450 километра южно от столицата Рабат, са регистрирани повече от 100 мм за период от 24 часа.

„Изминаха 30 до 50 години, откакто сме имали толкова много дъжд за толкова кратко време“, каза Хусин Юабеб от Главната дирекция по метеорология на Мароко.

Подобни дъждове, които метеоролозите наричат ​​извънтропична буря, може наистина да променят хода на времето в региона през следващите месеци и години, тъй като въздухът задържа повече влага, причинявайки повече изпарение и привличайки повече бури, каза Юабеб.

Шест последователни години на суша поставиха предизвикателства за по-голямата част от Мароко, принуждавайки фермерите да оставят нивите угар, а градовете и селата да ограничават потреблението на вода.

Изобилието от валежи вероятно ще помогне за запълването на големите подпочвени водоносни хоризонти под пустинята, на които се разчита за снабдяване с вода на пустинните общности.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/