in

Кои болести се обострят през есенния сезон?

Снимка: Pixabay

Есента е сезон, който носи със себе си не само промени в природата. За съжаление, в този период се обострят и редица хронични болести. Преходът от топлите летни месеци към по-хладното и влажно време засяга организма и предизвиква реакции, които могат да доведат до обостряне на съществуващи състояния. 

Промените в температурата и атмосферното налягане оказват влияние върху различни системи на тялото, като най-често засегнати са храносмилателната, дихателната и опорно-двигателната система, обясняват специалистите на аптека Прайм Варна. Нека разгледаме по-подробно болестите, чиито симптоми могат да се усилят през есента.

1. Болести на храносмилателната система

Хроничните проблеми на стомаха и червата, като гастрит, язва и колит, редовно се засилват през есента.

  • Гастрит и стомашна язва

По-хладното време и промените в хранителните навици, характерни за този период, могат да доведат до повишена киселинност в стомаха. Това, на свой ред засилва симптомите на гастрит и язва. Болките в стомаха, усещането за парене и храносмилателните разстройства са редовно срещани оплаквания от страна на вашата храносмилателна система.

  • Колит

Колитът, който представлява възпаление на дебелото черво, също се обостря през есента, основно заради стрес и неправилно хранене. Той се проявява с болки в корема и разстройство.

2. Болести на дихателната система

През есента се наблюдава нарастване на случаите на респираторни заболявания, особено при хора с хронични проблеми на дихателните пътища, като астма, хроничен бронхит и синузит.

  • инфекции на дихателните пътища – понижените температури, високата влажност и честите промени в атмосферното налягане, заедно с по-дългото време, прекарано на закрито, предразполагат към инфекции на дихателните пътища;
  • астма – астматичните пристъпи стават по-чести, а кашлицата и задухът се усилват при излагане на студен въздух.

3. Болести на опорно-двигателния апарат

Атмосферното налягане и промяната във влажността влияят и на вашата опорно-двигателна система. Тогава се обострят болести, като артрит, ревматизъм и други хронични заболявания на ставите и костите. Обикновено се засилват симптомите на:

  • остеоартрит – болките в ставите се усилват през студените и влажни дни, а подвижността на крайниците често е ограничена;
  • ревматоиден артрит – много хора с ревматични заболявания усещат тежест в костите и ставите, като тези симптоми могат да се влошат при рязка смяна на времето.

4. Бъбречни проблеми и цистит

Есента също така е период, когато се обострят болестите на вашите бъбреци и циститът. Студеното време и недостатъчният прием на течности увеличават риска от възпаления на пикочните пътища. Симптомите на цистит, като често уриниране, болка и усещане за парене се усилват, особено при излагане на студ и висока влажност.

Други болести, обострящи се през есента

Големите колебания във времето, които съпътстват есента, оказват негативно влияние и върху хората с хронични заболявания. Това включва не само респираторни и храносмилателни проблеми, но и болести, като:

  • високо кръвно налягане – хората с хипертония са особено чувствителни на тези промени и при тях могат да настъпят колебания в кръвното налягане, които да изискват промяна в дозата на приеманите лекарства;
  • неврологични болести – мигрената, световъртежът и главоболието също се обострят при колебания на атмосферните условия;
  • стенокардия – болките в сърдечната област също могат да се засилят, защото рязко понижаващите се температури свиват кръвоносните съдове.

Есента носи със себе си спасение от горещините на лятото, но и обостряне на някои заболявания. Важно е да знаете кои са те, за да може да предприемете нужните мерки за контролиране на симптомите. Освен това е важно да се консултирате със специалист и да следвате препоръките за лечение на заболяването.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/