in

3/4 от машините за вота са с изтекла гаранция: Пречи ли това?

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров обяви, че близо 3/4 от машините за вота са с изтекла гаранция. Това обаче нямало да попречи на машинното гласуване, твърдят институциите, ангажирани с процеса.

Министерството на електронното управление ще осигури още 50 IT специалисти за масова проверка на машините преди тяхната експедиция към секциите, предава бТВ.

„Всички използваме електроуреди, които са с изтекла гаранция и това не предопределя, че те са развалени. Разбира се към тях трябва да се отнасяме с грижа, което и правят от ЦИК, включвайки профилактика и диагностика преди всеки един избор“, обясни Мундров.

Централната избирателна комисия (ЦИК) завърши и финалната процедурата по довереното изграждане на софтуера, като е генериран и така наречения „хеш код“.

Той представлява 64-символен код, който ще бъде разпечатан в деня на вота на всяка бюлетина от машината и на контролната разписа към нея. Ако комбинацията съвпада с обявената днес – това гарантира изправността на машината.

Мундров обяви още, че довереното изграждане е една от последните стъпки по процеса и се извършва, след като екипите са преминали всички проверки. Той уточни, че процесът е започнал преди две седмици.

Валентин Мундров обяви още, че целта е да се надгражда всичко постигнато на предишните избори и гражданите да бъдат убедени, че техният вот ще бъде зачетен по правилен начин.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/