in

Европейската прокуратура обвинява бившия кмет на Варна, бивш областен управител и още двама. Те научават от медиите

Снимка: "Нова Варна"

След като днес Европейската прокуратура разпространи съобщение, че обвинява четирима души във Варна, от медия „Нова Варна“ се свързахме с офиса им в България. Оттам не успяха да потвърдят информацията. След това се свързахме с бившият областен управител Стоян Пасев. След консултация с юристи и според данните, с които разполагаме, най-вероятно става въпрос за привличане към обвинение, което е различен акт от повдигане на обвинение, както е изтълкувано в превода на информацията.

Ето и оригиналното съобщение на ЕС прокуратурата:

https://www.eppo.europa.eu/en/media/news/bulgaria-eppo-accuses-former-mayor-and-ex-governor-investigation-fishing-port-varna

Четиримата са обвинени в подправяне на официални документи и представяне на невярна информация, за да получат незаконно средства от ЕС за проект на стойност 3,4 млн. евро, съфинансиран от Европейския фонд за морско дело и рибарство.

Става въпрос за проект за подобряване на инфраструктурата на съществуващо рибарско пристанище в покрайнините на Варна, подаден от Община Варна. Според разследването обаче такова пристанище не е съществувало към момента на подаване на заявлението за финансиране от ЕС.

За разяснение „Нова Варна“ успя да се свърже и с бившия областен управител Стоян Пасев, който е и едно от действащите лица по случая.

„Да, има прокурорска преписка за такъв обект, никой не спори за това. Но ние нямаме повдигнато обвинение. Не сме се запознали с материалите по делото, възражения, бележки, искания. Съвсем на друга фаза е производството. Уведомен съм за преписката, но няма обвинение. Нито има обвинителни актове“, каза Пасев пред медия „Нова Варна“.

„Ако има такова нещо, защо трябва да се коментира през медиите? Аз нямам призовка. Възможно е да има и да не сме уведомени, но не е това начинът да се обвиняват хората – през медиите“, каза още Пасев.

„Няма такива неща – нито фалшиви документи, нито злоупотреба с европейски средства. Отричам. Това цялото е политическа поръчка. След като се води досъдебното производство от няколко години, защо сега го вадят? То не е мръднало и със стъпка от миналата година. Не съм ги приложил даже по делото нещата. Има дела, водени от Областната администрация през 2007-2008 г. за рибарско пристанище „Карантината” – дела, материално-правен спор. Това всичко са изфабрикувани глупости“, заяви Пасев.

Стоян Пасев коментира още пред медия „Нова Варна“, че „вещото лице и жалбоподателят са кандидат-депутати от опозиционна политическа партия“.

Ето и позицията на бившия кмет на Варна Иван Портних:

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/