in ,

Почина Кирил Маричков

Снимка: кадър БТВ

Легендарният музикант Кирил Маричков почина на 79 години, след като претърпя инцидент по време на концерт в село Селановци, Врачанско.

Той е паднал, докато се качвал на сцената с групата „Фондацията“, и въпреки бързата медицинска помощ, е починал по пътя към болницата, пердаде БТВ.

Маричков е една от емблематичните фигури на българския рок, един от основателите на групите „Бъндараците“.

Кирил Маричков е потомък на видния български революционер и политик Георги Странски. Внук е на видния архитект Киро Маричков, а по майчина линия – на диригента Борис Левиев. Баща му, Кирил Кирилов Маричков, учи право и дипломация отначало в Сорбоната в Париж, после в Лозана. Първи посланик на България във Ватикана след 1989 г. Майка му, Ирина Левиева, е художничка.

Първите стъпки на Маричков на музикалното поприще са рок формацията „Бъндараците“. Там свири на бас китара, а през 1967 г., след като Бъндараците се разделят, Маричков и барабанистът Петър Цанков основават Щурците.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/