in

Ще ядем дини още дълго време заради горещото лято

Снимка: Pixabay

Може да звучи странно розово домати и дини през октомври, но е факт. Горещото лято и топлата есен се оказаха благодатни за традиционно летните плодове и зеленчуци. Това отчитат производителите, които изпращат лоша година, имайки предвид качеството и количеството на реколтата, повлияна от жегите.

Семейство Николови от Лясковец от две десетилетия отглеждат на полеви условия и в оранжерии плодове и зеленчуци. Толкова горещо лято обаче не помнят. Топлолюбивите дини и пъпеши дори са прегорели от жегата. „Имаме 40 процента спад на качество и количество. Наистина високите температури доведоха до ниски добиви и лошо качество. Наложи се земеделските стопани да пренаредят плановото стопанство”, обясни Марияна Николова, предава Нова телевизия.

Заради лошата реколта на сезонни плодове и зеленчуци семейство Николови правят експеримент – през октомври слагат в оранжерия розови домати, които са почти готови. Дъщерята им – Габриела, също е в семейния бизнес. Момичето се опитва да намери в дебелите книги как се действа с отглеждането на плодове и зеленчуци през горещо лято, но не намира нищо.

„Няма наука в този отрасъл. Няма опитни полета. Производителят сам се учи, нагажда и поема рисковете”, казва тя.

„От много студена пролет преминаваме към много горещо лято. Това води до физиологични проблеми на растенията. Стават недъгави, с проблеми, пада им качеството”, коментира майката на Габи.

Дъщерята на Марияна има идея как да се постъпва с продукция, която няма добър външен вид – да я преработва, основно на лютеница. Въпреки това, семейство Николови се надява следващото лято да не бъде толкова горещо иначе ще се наложи да засадят домати и краставици много по-рано от обичайното.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/