in

Веселин Вешев, „Възраждане“: Ще работим активно в посока либерализиране на пазара на малките фермери в България

Снимка: ПП "Възраждане"

Десетки фермери с малки стопанства от Североизточна България и Бургас взеха участие в провелата се кръгла маса посветена на проблемите на дребните стопани. Събитието се организира от „Възраждане“, а на срещата присъстваха кандидатите за народни представители Веселин Вешев и Константина Петрова, както и зам.-председателя на „Възраждане“ Георги Георгиев.

Основната тема на събитието беше предприемането на законови промени, с които да се облекчат директни продажби от фермите, както дискусия със земеделските стопани.

„В момента хиляди малки фермери стават жертва на Наредба №26, която реално обрича на фалит стопаните. Наредбата е приета през 2010 г. от ГЕРБ, козметични промени по нея са правени през 2015-та година, но основната ѝ цел си остава унищожаването на малкия земеделец.

Проблемите са свързани с това, че според тази наредба 26 малките земеделски производители са ограничени да продават стоката си директно. Дори има и текстове, според които те имат право да продават едва 40% от продукцията си, което е абсурдно.

Успоредно с това: фермерите, които искат да разкрият, примерно – мандра, не получават никаква подкрепа от държавата, дори напротив. Изискванията към него са като към голямо промишлено предприятие. Така по естествен път земеделските стопани се отказват от занаята си, а държавата се превръща в тяхна мащеха.

Друга недомислица в наредбата е това, че ако един фермер реши да отвори мандра или кланица, той трябва да продаде продукцията на собствената си мандра/кланица, за да я преработи и след това да я продаде. Пълен законов абсурд“, категоричен бе Веселин Вешев.

Кандидатите за народни представители от „Възраждане“ са заявили готовност пред земеделските производители да работят в насока промяна на наредбата, така че да се е либерализират директните продажби от малките фермери.

„Освен това сме категорично против налагането, на каквито и да е квоти за продажба на продукция спрямо малките фермери“, отбеляза още Веселин Вешев.

Той посочи, че подобни абсурдни изисквания не съществуват в повечето държави в Европейски съюз, а дори напротив – там ръководеща е политиката за стимулиране на малките земеделски производители.

„В ЕС държавните институции работят в полза на малките фермери като приоритизират продажбата на продукцията им в съответните региони. Така местното население е насърчено да купува местна продукция, екологично чиста и в съответствие с хигиенно-санитарните изисквания на съответната държава. Точно към това се стремим и ние от Възраждане“, каза в заключение Веселин Вешев.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Пресцентър: ПП „Възраждане“

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/