in ,

Изборите тази неделя ще глътнат 1,4 млн. лв. от джоба на варненци. На 20 октомври избираме районни кметове на „Одесос“ и „Приморски“

Колаж: Нова Варна

Изборите за кметове на районите „Одесос“ и „Приморски“, които ще се проведат на 20 октомври, ще струват на варненци 1,4 млн. лв. Съгласно Изборния кодекс разходите по организацията и обезпечаването на частичния вот са за сметка на общинския бюджет.

Частични избори за районни кметове се провеждат за първи път в морската столица. До безпрецедентната ситуация се стигна, след като двамата новоизбрани кметове на ПП-ДБ не са излезли от фирмите, в които са имали законови взаимоотношения. По закон трябва да го направят в едномесечен срок от встъпването си в длъжност, но тъй като не са изпълнили задължението си, съдът ги отстрани и бяха насрочени нови избори.

Така Цветнен Цветков освободи кметския пост в централния район „Одесос“, а от „Приморски“ беше отстранен другият районен кмет на ПП-ДБ – Николай Желязков, който по професия се води адвокат и би трябвало да знае правилата, но се оказа, че също е нарушил закона. За разлика от Цветков, който се скри от общественото пространство, Желязков отново напира за кметския стол като кандидат на предстоящия вот.

Сагата с кметските гафове се проточи около година. След прекратяването на пълномощията на кметовете на Промяната, управлението временно се пое от техни заместници – за изпълняващ длъжността в „Одесос“ беше избрана Емилия Христова, а в „Приморски“ – Мартин Баръмов, с назначаването на когото Желязков пренесе деловото си партньорство и в администрацията.

Кои ще бъдат новите кметове на „Одесос“ и „Приморски“ ще се реши в неделя. За централния район се борят Борислав Барийски от „Възраждане“, Георги Недев от ГЕРБ, Иван Великов от „БСП за България“ и Янислава Шопова от ПП – ДБ. В надпреварата за „Приморски“ влязоха Людмила Колева от ГЕРБ, Светослав Иванов от „Има такъв народ“, Зорница Василева от „БСП за България“ и Николай Желязков от ПП – ДБ, заради чийто пропуск се провеждат изборите в района.

План-сметката за вота показва, че 520 000 лв. от отпуснатите средства са предвидени за възнаграждения на членовете на секционните избирателни комисии, а 70 000 лв. – за членовете на Общинската избирателна комисия. Разходите, свързани с организационно-техническата подготовка – отпечатване на избирателни списъци, бюлетини, изборни книжа, печати и др., са в размер на 335 000 лв. За други разходи, в това число наем на зала, охрана, транспорт, канцеларски материали и консумативи, са заделени 475 000 лв.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/