in

След фаталната авиокатастрофа: Обявиха причините за гибелта на двамата пилоти

Колаж: "Нова Варна"

Припомняме, че на 13 септември 2024 година се случи тежка авиокатастрофа в Трета авиационна база в „Граф Игнатиево“, при която загинаха двама пилоти. Днес бе обявено, че според заключенията от проверките на комисията към Министерството на отбраната, която трябваше да изясни причините за авиоинцидента, непосредствената причина за авиокатастрофата е „поемането на неоправдано висок риск при изпълнение на елементи от сложния пилотаж“. Пилотите Подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин са влезли грешно в маневрата, имали секунда и половина да катапултират.

„Като съпътстващи причини са определени нарушаване на мерките за безопасност, нарушаване реда на изпълнение на полетната задача и неправилна оценка на запаса от височина при извеждане на самолета във вертикалната равнина“, каза полковник Петко Василев, държавен експерт в отдел „Разследване на авиационни произшествия и инциденти“ в Служба „Военна полиция“.

„Установяването на степента на нечия вина или отговорност не е предмет на дейността на Комисията. Тя проведе разследването в четири основни направления. Първо – проучване на летателната подготовка на екипажа и организацията на полетите. Второ – медицинско изследване. Трето – изследване на авиационната техника. И четвърто – проучване на обстоятелствата, при които е възникнало авиационното произшествие. Комисията не откри данни, които пряко да са допринесли за катастрофата в организационната дейност на мероприятието“, заяви полк. Василев.

По думите му членовете на екипажа са преминали успешно годишното и полугодишното медицинско освидетелстване във ВМА. Заключението било, че те са „годни за летателна длъжност като пилот“. „Заключенията на полетния медицински преглед в деня на самото мероприятие е, че психо-физическото състояние на пилотите позволява изпълнението на летателни задачи“, подчерта Василев. И допълни, че самолетът е бил в изправност.

„Поех ангажимент като министър, веднага след разчитане на данните от черната кутия на самолета, да оповестим резултатите. Стремим се да изясним обстоятелствата и причините за този инцидент, за да не се допускат подобни в бъдеще“, заяви на брифинга министърът на отбраната Атанас Запрянов, предава Нова телевизия.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/