in

В Родопите създадоха автомобил от бъдещето: Базовите модели са на цена от 2 до 4 млн. евро

Кадър: бТВ

Млад мъж от Родопите създаде автомобил от бъдещето. Той е дело на инж. Ахмед Мерчев. Началният прототип на електрическата хиперкола беше показан в родното село на инженера – село Слащен.

Инж. Ахмед Мерчев е направил проекта и е изработил спортната едноместна кола сам. Автомобилът е създаден в завода в с. Туховища.

„Всичко започна през 2015 г., когато исках да си купя много бърза спортна кола, но тъй като съм фен на електрическото задвижване и професионално се развивам в областта на електрониката и роботиката, търсех спортна кола, която да бъде с електрическо задвижване. По това време обаче нямаше такава и така постепенно се роди идеята да си създам собствена“, казва Ахмед пред бТВ.

„Още тогава идеята звучеше фантастично, но имах опит с разработки в областта и така се роди Alieno”, спомня си Ахмед.

„Във върховата си версия колата ще бъде с мощност 5221 к.с. и проектна скорост над 585 км/ч. Това все още не е правено от друг и още звучи фантастично, но реално технически вече сме завършили процеса и ще демонстрираме на какво сме способни“, казва той.

След демонстрацията на колата се появиха стотици коментари и реакции в социалните мрежи. Сред тях имаше и въпроси, като например защо липсва предно стъкло и как при тази висока скорост колата ще може да се движи без него.

Ахмед обясни, че това, което зрителите могат да видят, е само първоначалният прототип на колата с ограничени функции, а завършеният модел все още не е показван. В него ще има и предно стъкло.

„Във фабриката сме в процес на производство и сега произвеждаме 5 коли“, казва още Ахмед.

Базовите модели са на цена от 2 до 4 милиона евро, а за модела Alieno Sentiero компанията обмисля по-достъпна цена от порядъка на 200-400 хиляди лева.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/