in

Гигантски хищни дървеници плъзнаха из част от България: „Хапят ужасно, пазете се“, предупреждава пловдивчанин

Кадър: Youtube/Carl Barrentine

Гигантските насекоми ядат попови лъжички, малки риби, жаби, червеи и дори себеподобни. Парализират жертвите си със слюнката си. Ужилване от такова насекомо е особено болезнено за човека, но не е смъртоносно.

Нашествие на гигантски хищни водни дървеници, известни още като Нилски водоплавки, изплаши хората в парковете на Пловдив, Бургас, Пазарджик, Хасково, Стара Загора, Димитровград, Свиленград и Първомай. Буболечката се забелязва най-вече по поречието на река Марица в този период – излиза от водата и лесно може да бъде видяна по зелените площи на градски паркове и градинки.

Свръхпопулацията мнозина си обясняват с твърде горещото, досущ тропическо лято тази година. Буболечката не бива да се пипа с голи ръце.

„Хапят ужасно, пазете се, пазете си децата, цял месец имах подутина, болеше и пареше“, сподели пред „Труд“ Георги Радославов от града под тепетата.

Lethocerus patruelis, сем. Belostomatidae, е най-едрото водно насекомо и най-едрата европейска буболечка. Храни се с попови лъжички, малки риби, жаби, червеи и дори себеподобни. Убива жертвите си, като ги пробожда с дългия си хобот, през който инжектира парализираща слюнка. След като секретът парализира жертвата и разгради вътрешностите ѝ, дървеницата буквално я изсмуква.

Ужилването на водоплавката е много болезнено за човека, но не е смъртоносно, казват ентомолозите. Тъй като насекомото обитава предимно замърсени водоеми, препоръчва се при ужилване да се постави ваксина против тетанус. Експертите съветват буболечката да не се пипа с голи ръце, тъй като атакува с убождане, когато се почувства застрашена.

Зоолози и ентомолози са категорични обаче, че Нилската водоплавка не обитава водите на река Нил, нито може да бъде забелязана в Африка. Учените дори избягват да ги наричат с това име.

Видът се среща по нашите ширини от хилядолетия насам и е типичен за Южна Европа.

„Твърде вероятно е в състава на слюнката на т. нар. водоплавки да се съдържа хистамин и други подобни субстанции. Затова ухапаните могат да получават сърбеж, лека болка и зачервяване. На този етап няма регистрирани случаи на тежки алергични реакции“, заяви специалистът по вътрешни болести и алерголог проф. Мария Стаевска.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/