in

Учен алармира: Мисията на Илон Мъск ще съсипе Марс

Колаж: "Нова Варна"

Мисията на Илън Мъск до Марс може да съсипе Червената планета. Това е мнението на учен, който коментира плановете на главния изпълнителен директор на SpaceX да създаде град на Марс до 2054 година.

Тази седмица Илон Мъск направи зашеметяваща заявка, с която обяви, че един милионен град ще процъфтява на Марс до 30 години. Сега обаче, водещ учен предупреди, че планът на Мъск може да се окаже катастрофален, предава Дейли Мейл.

Професор Андрю Коутс, физик и изследовател на Марс от UCL, твърди, че човешките заселници биха замърсили планетата и биха застрашили търсенето на извънземен живот.

Той твърди, че човечеството трябва да изпрати само един астронавт на Марс, ако някога искаме да научим истината за живота в нашата слънчева система.

Говорейки по програмата Today, професор Коутс каза: „Последното нещо, което трябва да направим, е да пренесем живот от Земята на Марс. Роботизираното изследване е правилният начин“.

Новите твърдения на Илон Мъск за бъдещето на човешкото изследване на Марс идват, когато SpaceX прави най-големия си пробив досега.

На 13 октомври компанията успешно приземи своя 71-метров Super Heavy бустер.

Ускорителят пренесе 3000-тонна ракета на 65 км във въздуха, преди да се отдели и да се насочи обратно към стартовата площадка, където беше уловена от роботизирани ръце „Mechazilla“.

Бустерът е най-големият, създаван някога от SpaceX и е необходим, за да изведе огромния космически кораб Starship в орбита.

Този успех породи надежди за по-евтино, по-ефективно космическо пътуване, способно да превозва заселници и ресурси до Марс.

Пишейки публикация в платформата „X“ малко след кацането на Super Heavy, Мъск каза: „Ако цивилизацията е сравнително стабилна за следващите ~30 години, на Марс ще бъде построен самоподдържащ се град от над милион души.“

Професор Коутс обаче предупреждава, че изграждането на човешко селище в такъв мащаб би създало сериозни проблеми за учените.

Професор Коутс е част от екипа, разработващ мисията на роувъра на НАСА Розалинд Франклин, който ще сондира под повърхността на Марс, за да търси признаци на извънземен микробен живот.

Изпращайки човешки изследователи на червената планета, SpaceX неизбежно ще замърси повърхността с биологичен материал.

Това замърсяване би направило много по-трудно за изследователи като професор Коутс да забележат фините признаци на минал или настоящ извънземен живот на планетата.

Професор Коутс каза: „В крайна сметка Илън Мъск би искал да отведе хора на Луната и потенциално на Марс, но мисля, че трябва да бъдем малко внимателни с последното“.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/