in ,

Коста Стоянов: Време е за възраждане на проекта за канал Дунав – Черно море

ПП "Възраждане"

Освен важните пътни инфраструктурни проекти, като довършване на АМ Хемус и АМ Струма, скоростния път Видин – Ботевград, започване на АМ Черно море, в програмата на „Възраждане“ е включен и проектът за изграждането на канала Дунав – Черно море. Това заяви инж. Коста Стоянов, кандидат за народен представител от листата на „Възраждане“ в 3 МИР – Варна с преференция 102. Той отбеляза, че идеята за реализирането на такъв мащабен проект е стара – на повече от 50 години.

„Преди около 15 години беше изготвен предпроектен анализ от Центъра за научни изследвания и проектиране към УАСГ“, обясни инж. Стоянов.

Разработени са три варианта на трасе, с различна дължина – от 192 км до 156 км. Първите два варианта започват от Русе и по различни трасета стигат до Варна като те са с най-големите дължини 192 км. и 176 км.

Третият вариант е с начална точка между Тутракан и Силистра и е с дължина от 156 км.

Разгледан е и вариант от Силистра до Варна, който е с най-кратък маршрут – около 100 км.

Защо този проект към днешна дата е важен? Защото решава въпроси в няколко направления, които са много актуални в днешно време.

Първата функция на канала е транспортна и свързва пристанище Варна чрез река Дунав до големите европейски столици и до страните от Централна Европа.

„Замисълът на това уникално по рода си съоръжение е трябвало да бъде логичният и удобен завършек на стратегическа връзка по речния плавателен път Рейн – Майн – Дунав и Дунав – Одер – Елба. Така е щяло да се посрещнат най-големите кораби, преминаващи през Суецкия канал, Дарданелите и Босфора в Черно море, които по Дунав могат да излязат на Север до Атлантика. Това значително би увеличило ролята на пристанище Варна в разпределението на товаропотока между Изтока и Запада, което в момента значително изостава спрямо Констанца. По трасето ще бъдат изградени и помощни пристанища около по-големите градове, като това ще допринесе за разкриването на нови работни места в Североизточна България. Транспортният ефект ще е около 25% от цялостния ефект на канала“, отбеляза кандидатът за народен представител от „Възраждане“.

Втората функция на канала е напояване. Напояване на най-плодородните земи в България и Европа – земите на Добруджа.

„Преминаването на канала през източната част на Дунавската равнина, в най-плодородните земи, заедно с предвиденото в нашата програма възстановяване на напоителните системи, значително ще подобри добива на земеделска продукция в т.нар. Златна Добруджа. Комбинацията от канала и поливните системи ще доведе до уникалната възможност за напояване на над 2-3 милиона дка плодородна земя. Ефектът от напояването ще е около 50% от цялостния ефект на канала“, обясни Коста Стоянов.

Третата функция е свързана с водоснабдяване, което е особено актуално към днешна дата. През последните месеци виждаме недостиг на вода в голяма част от населените места, повече от които в Северна България. Повишаването на средните годишни температури и засушаването ще преобладават и в бъдеще време.

За целта трябва от сега да се мисли за комплексни мерки за преодоляване на бъдещите водни кризи.

Четвъртата функция е енергийна. Целият канал може да се ползва като една голяма ПАВЕЦ – помпено – акумулираща водно електрическа централа. ПАВЕЦ „складират“ енергия чрез изпомпване на вода във водоеми на по-висока кота и след това на принципа на класическа ВЕЦ произвеждат електричество, когато то е необходимо.

„Проектът към днешна дата би струвал поне 10 млрд. лева. Неговите ползи за икономиката на България ще са значителни. Връзката между Дунав и Черно море изцяло на територията на България значително ще подобри значимостта на региона и ще увеличи шанса за външни инвеститори. Каналът ще стане първостепенна вътрешна транспортна артерия, което от безперспективна в икономическо отношения територия, ще превърне целия регион е център на интензивно икономическо развитие. Ще даде шанс на Варна да доминира в икономическата зона на Черноморския регион като град, притежаващ водна връзка с цяла Западна Европа. Ще се повиши значението на промишления комплекс Варна – Девня, на фериботното пристанище, както и на туризма по Черноморието. Ще подпомогне земеделието, водоснабдяването и енергийната система на България“, каза в заключение инж. Коста Стоянов.

Той отбеляза, че през годините е имало сериозен инвеститорски интерес за реализацията на този проект, но заради безхаберието на предходните правителства не се е стигнало дори до обсъждането им.

„Когато българските граждани дадат доверието си на „Възраждане“ на 27 октомври и политическата организаия има достъп до управлението на страната, големите и забравени инфраструктурни проекти ще бъдат изкарани от забвение и най-накрая реализирани“, каза в заключение Стоянов.

Възраждане е с номер 12 в бюлетината!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Пресцентър: ПП „Възраждане“

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/