in ,

Стела Николова: Да се политизирам е най-доброто решение, което съм взимала в живота си

Снимка: "Да, България"

За нея Варна е дом, семейство и пристан, а работата в полза на варненци – мисия, която си заслужава всички усилия във времето. Стела Николова е адвокат с над 20-годишна практика, част от ръководството на “Да, България”, бивш общински съветник, народен представител в няколко парламенти и най-вече човек, който носи Варна в сърцето си.

Кога и защо решихте да се политизирате?

Един мъдър човек ми каза, че не мога да бъда вечно граждански активист, който протестира пред празни сгради вечер. Да се политизирам е най-доброто решение, което съм взимала в живота си, защото да изпълниш със съдържание длъжностите на общински съветник и народен представител е нещото, което мотивира хората да те подкрепят. В мое лице варненци знаят, че имат представител, който не се крие от тях, отговаря на въпросите им и се старае да върши работата си в обществен интерес.

Какви са Вашите водещи приоритети за Варна и за страната?

Водещият приоритет на “Да, България” не се е променил и това е ограничаването на корупцията. Както знаем, всяка година милиарди левове потъват в корупционни схеми – включително в здравната каса, където ГЕРБ и “Възраждане” оставиха лекарствата да се купуват без обществена поръчка на силно завишени цени, десетократно по-скъпи в сравнение с държавните и общински болници, където се използват обществени поръчки, за да могат да получат по-добра цена.

Разбира се, водещият приоритет за Варна е транспортната свързаност на града. Варна изостана твърде много от Бургас, който е значително по-малък град. Това се случи именно защото няма никакви транспортни коридори, които да свързват нашия прекрасен град с останалата част на страната и света. Дори с нашите съседи ние нямаме нормална пътна инфраструктура. Варна има нужда да навакса с инвестиции – надявам се генералният план за развитие на пристанище “Варна” най-сетне да бъде готов. Той се подготвя от 2016-а година насам. Аз съм упорита и продължавам да питам министрите на транспорта кога най-сетне този генерален план ще бъде приет, за да може да има развитие. Няма град, който да е на море и да има пристанище, а същевременно с това да е беден. Във Варна, за съжаление, по-голямата част от хората са принудени да работят в сферата на услугите, тъй като няма почти никаква индустрия. Варна няма индустриална зона. Един Шумен, например, изпревари Варна със своята индустриална зона. Смятам, че това трябва да се разреши с промяна в Общия устройствен план, да се намалят параметрите за застрояване в града ни, да се проектира още един мост или тунел, който да помогне Варна да се развива и наистина да расте на юг, както е заложено. 

Какъв е най-ценният Ви опит като народен представител? Какво от свършеното е най-важно за Вас и представляваните от Вас хора?

Заедно с д-р Митковски от “Демократична България” поискаме от държавата да бъде предоставена на общината сградата на бившето руско консулство в централната част на града. Сградата има изключителен потенциал да се превърне в детска градина с прекрасна зелена площ. Във Варна липсват такива площи, тъй като общинските имоти в голямата си част бяха продадени. Това е една добра възможност за новата общинска администрация да облекчи недостига на места в детските ясли и градини в центъра на Варна.

В 49-ия парламент по моя инициатива беше направена Временна комисия за правата на психично болните пациенти. Сега с радост научих, че Министерство на здравеопазването е заложило 30 млн. лв. увеличение в бюджета на държавните психиатрични болници. През последните пет години имаме цели шест случая на изгорели пациенти, настанени там. В тези лечебни заведения има недостиг на персонал и заплащането не е достатъчно високо, за да могат да се привлекат подготвени специалисти. Храноденът в някои държавни психиатрични болници все още е около 2-3 лева, а лекарстводенът – 1 лев и осем стотинки. 

Има нужда от законодателни промени, които бяха отхвърлени в 50-ия парламент именно заради това, че е необходимо финансиране, за да могат да бъдат изпълнени критериите за медицински стандарти в психиатрията. Смятам, че в 51-ия парламент ще имаме консенсус, за да може да се приемат нужните законодателни промени и да бъде изпълнен член 51, алинея 3 от Конституцията, който изрично защитава правата на психично болните хора в България.

Какво още очаквате от 51-ия парламент?

Очаквам народните представители, които ще влязат в 51-ия парламент, наистина да се държат като такива, а не като шоумени. Това, което видяхме в 49-ия и 50-ия парламент, беше огромна обида, омерзително и унизително отношение към гражданите. Това отвращава българските граждани от най-висшия орган на държавата. Хората, които стават народни представители, трябва да знаят, че са изпратени там не за да правят шоу, а за да вършат работа в обществен интерес. Безобразията, които бяха допуснати в два поредни парламента, трябва да спрат и следващите народни представители да знаят, че ако се продължи с тази тенденция, българските граждани едва ли ще издържат и може да се стигне до протести. Да си народен представител не е възможност да блеснеш с простотията и арогантността си, а да вършиш работа в интерес на обществото. 

Кое е любимото Ви място във Варна?

Любимото ми място във Варна е Морската градина. Това е най-красивият парк, проектиран и създаден от Антон Новак, чиято къща в Морската градина за съжаление тъне в разруха. Имаме обещание от настоящата общинска власт, че къщата ще бъде ремонтирана и ще се превърне в музей на този човек, който не само е изградил огромен и прекрасен парк за варненци, но и е залесил целия град. Прекрасните чинари в града ни и огромните дървета, каквито все още има във Варна, са засаждани от Антон Новак. Той е подбрал определени дървесни видове, които да издържат на нашите атмосферни условия и да бъдат един прекрасен завършек на нашите прави и красиви улици. Антон Новак е поливал малките дръвчета с каруци с бъчви, за да пораснат до сегашния си размер и да се наслаждаваме на тази хубава сянка. Представете си какви усилия е положил, за да оцелеят и да бъдат зелената система на Варна.

Какво означава за Вас подкрепата на варненци? Какво послание бихте им отправили?

Подкрепата на варненци, която получавам, ме задължава и се опитвам да бъда полезна както на своя град, така и на своята държава. Отговорността, която варненци ми възлагат всеки път, е моят стимул да бъда истински народен представител и да мога да допринеса за конкурентна и просперираща Варна.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/