in

Синоптик обяви, че Циганското лято ще е във вихъра си съвсем скоро

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Месец януари ще бъде топъл, но с повече валежи, според прогнозата на синоптика Петър Янков. В по-краткосрочен план, той коментира и какво време да очакваме до края на месец октомври и през ноември.

„Нашето Сиромашко лято в народната метеорология започва от 26 октомври и продължава около 30-40 дни. Предизвестията на Циганското лято в момента малко изпреварват времето си. В средата на ноември, някъде след 10-ти се очаква по-стабилна атмосфера, повече слънце и високи дневни температури“, каза синоптикът Петър Янков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че средните температури за месец октомври са между 17 и 21 градуса, а температури до 25 градуса показват топло време, каквото може да се очаква в средата на ноември.

Според прогнозата на синоптика в събота се очаква да има много слънце и облаци и мъгли по Черноморието ни. По негови думи събота е по-подходящият ден за високопланински туризъм.

В неделя валежите ще достигат нашите крайни югозападни райони. Те ще бъдат слаби. Температурите ще бъдат между 13 и 18 градуса. София ще бъде най-хладната балканска столица. Циклонът ще се оттегля на юг.

„През следващата седмица ще сме във вихъра на Циганското лято. Повече облаци ще има по Черноморието. През втората половина на седмицата ще има превалявания“, прогнозира още Янков.

По думите на синоптика последните прогнози за Балканите показват, че времето през зимата ще бъде по-динамично и със снеговалежи в края на ноември и началото на декември. Тези периоди от двата месеца ще бъдат дъждовни и със сняг в планинските райони.

В средата и края на декември ще бъде по-топло и сухо. Януари ще бъде топъл, но с повече валежи в началото на месеца. По-валежна ще бъде зимата през февруари и март, подчерта Петър Янков.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/