in

Проф. Кантарджиев говори за COVID, грип, ОРЗ и ползата от ферментиралите продукти

Колаж: "Нова Варна"

По думите на професор Кантарджиев в момента се намираме в сезона на острите респираторни заболявания (ОРЗ). Според него ферментиралите продукти са най-добрите антиоксиданти. 

„887 са регистрираните случаи на коронавирус у нас. В момента сме в сезона на респираторните заболявания. Грип все още няма“. Това заяви в ефира на БНТ проф. Тодор Кантарджиев.

По негови думи нещата, които предразполагат към това да се разбилеем са студеното време, близкият контакт между хората и свитите кръвоносни съдове на носа.

„Който киха, кашля и има температура трябва да се самоизолира. Един от начините да предпази близките си е като носи маска, каза Кантарджиев“. Според професора превенция е приемането на витамин D, както и витамин C, но не и в ударни дози за прекалено дълъг период.

По отношение на грипните епидемии проф. Кантарджиев обясни, че вече се говори и за имунологична памет.

„Когато голяма част от населението с години по традиция се ваксинира и когато грипните епидемии минават една през друга, обикновено се поддържа известен имунитет сред населението“, посочва той.

За бума на креватни дървеници проф. Тодор Кантарджиев обясни, че това не е толкова масово, но хората трябва да имат едно наум, когато ползват хотел или дори транспорт.

Той обясни, че носенето на креватните дървеници обикновено става с багажа и по тази причина трябва да бъдем много внимателни.

За ползата от туршията, проф. Кантарджиев обясни, че ферментиралите продукти са най-добрите антиоксиданти. Обърна внимание, че много внимателно трябва да се стерилизира.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/