in

Трима моряци от Аксаково получиха почетни плакети за успешната мисия в Антарктида

Снимка: Дияна Желева

Трима моряци от Аксаково – Андрей Петров, Димитър Димитров и Жельо Митев са получили почетния плакет на града за участието си в успешните мисии в Антарктида с българския военен научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий. Почетните плакети са връчени от кмета на общината инж. Атанас Стоилов.

„Приятно и вълнуващо е, когато наши съграждани имат своя принос в подобни значими събития“, призна кметът Стоилов, също възпитаник на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“, със солиден стаж над 15 години на вода.

В присъствието на кметовете от всички населени места, общински съветници, политици и граждани, тримата офицери разказаха част от преживяванията си по време на пътуването и престоя на Белия континент. В знак на благодарност морякът Жельо Матев връчи на кмета Стоилов парче земя – част от българския лагер в Антарктида.

КОИ СА ТРИМАТА НАГРАДЕНИ:

Андрей Петров – вахтен офицер по време на мисията, редовната му служба преминава като командир на малък спомагателен кораб.

Димитър Димитров е пенсиониран военнослужещ, машинен боцман по време на мисията.

Жельо Митев е военнослужещ от Морско училище, на мисията е бил моторист в машинно отделение.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.