in

Новото предложение за „такса водомер“: Ако имаме три имота – да плащаме 36 такси годишно

Снимка: Pixabay

Оживени дискусии в обществото предизвика предложението за въвеждане на нова „такса водомер“. Въпросното ново предложение предвижда добавяне на фиксиран компонент към съществуващата формула за изчисляване на водните сметки.

„С последната версия на проекта в Закона на ВИК се предвижда цената на водата, която всеки потребител заплаща, да бъде от два компонента – едната е тази такса. Това е компонентът, който отразява, че всеки абонат има възможност за достъп до услугата водоснабдяване и канализация. Вторият е на база кой колко е консумирал. Идеята е, че повечето граждани имат повече от един имот. Всеки един, когато отиде до своя имот, иска да има вода с добри качества и това е негово право, но за това са необходими пари. Но към момента се плаща само цената на консумираната вода“, заяви зам.-председателят на Българската асоциация по водите проф. Петър Калинков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Секторът е регулиран. Той предлага цена, но това не значи, че тя е финална, поясни той.

„Ако даден гражданин има 3 имота, той в тях ще консумира това, което би консумирал в 1 имот. Но този, който има един дом, ще плаща в годината 12 „такси водомер“. Този, който има 3 имота, ще плаща 36 такси. Колкото повече имоти има, толкова повече такси ще плаща. Колко ще бъде този компонент не е казал никой. Тепърва ще се изчислява. Нормално хората, които имат само един имот, не следва да бъдат натоварени. Цената на водата се определя от бизнес плановете, които всеки един ВИК оператор в рамките на 5 години предвижда да прави. На тази база всеки един оператор предлага някаква цена“, допълни проф. Калинков.

По думите му може да се говори, че с решението има и някаква социална справедливост.

„Няма значение къде се намира имотът. Ще се плаща цената за съответната територия. Някъде може да е и по-голяма. Секторът ВиК в България е хронично недофинансиран и това се отразява. Всеки иска ниски загуби на вода и качествена вода, но това става с кадри и пари. Остър недостиг на кадри в системата. 60% от работещите в сектора са на минимална заплата. Остър е недостигът на кадри с висше образование. Няма пари“, посочи гостът.

Обикновеният консуматор не би следвало да бъде ударен с тази „такса водомер“, категоричен е проф. Калинков.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/