in

България се сбогува с едно от емблематичните имена на българското кино Радослав Спасов

Снимка: Pixabay

Приятели, колеги и близки казаха последно сбогом на легендарния оператор Радослав Спасов, който на 20 октомври 2024 г. си отиде на 81-годишна възраст. Той беше изпратен с аплодисменти в последния си път.

На поклонението в столичната църква „Св. Седмочисленици“ се стекоха десетки български актьори от поне две поколения, с които той е работил през годините, предава БГНЕС.

Спасов беше оператор на едни от най-известните български филми: „Мера според мера“, „Лачените обувки на незнайния воин“, „Аватнаж“, „Вилна зона“, „Време разделно“, „Служебно положение ординарец“, „За къде пътувате?“.

Радослав Спасов е режисьор на „Сирна неделя“, „Откраднати очи“, „Пеещите обувки“, както и един от гражданските активисти в сферата на българското кино.

Радослав Спасов е бил председател на Българската асоциация на кинорежисьорите, бил е член на съвета на директорите на „Бояна филм“ ЕАД, бил е и член на управителния съвет на Съюза на българските филмови дейци. От 1996 до 2000 г. е председател на сдружение „Филмаутор“.

Носител е орден „Кирил и Методий“ (първа степен, 1979“, медал „1300 години България“ и званието „Заслужил артист“. През 2023 г. получава „Наградата на София“, връчвана от Столична община, за принос към седмото изкуство по повод неговата 80-годишнина.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/