in

Въртим стрелките на часовника точно в деня на изборите: По-малко или повече ще спим?

Колаж: "Нова Варна"

Остават броени дни до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в нощта на 26 октомври (събота) срещу 27 октомври (неделя). Тогава връщаме часовника с час назад и по този начин ще спечелим един час сън.

До броени дни ще ни се наложи да преместим стрелките на часовника, за да преминем към зимно часово време и това ще се случи точно когато са и изборите.

Времето се сменя с един час назад. Това ще се случи в 4:00 часа през нощта. Тоест 4:00 часа става 3:00 часа, което означава, че ще имаме един час сън повече.

Промяната на времето е в изпълнение на Директива 2000/84/ЕО на Европейския парламент (ЕП) и на Съвета на Европейския съюз (ЕС) от 19 януари 2001 г.

България още не е решила дали оставаме на лятно часово време или на астрономическо часово време. Няма консенсус между държавите, кога да се спре със смяната на времето.

Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март, тоест зимното.  Лятното часово време се използва, за да се получи по-добро съвпадение между светлата част на деня и активните часове на работещите и учещите.  Това би следвало да намали разходите за осветление.  Първоначално е въведено в началото на 20 век в Германия. В България се прилага от 1979 година.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/