in

Ключово решение за минималната работна заплата: Колко става от януари 2025 г.?

Колаж: "Нова Варна"

Министерският съвет (МС) реши окончателно минималната работна заплата (МРЗ) да се увеличи от 933 лв. на 1077 лв. от януари 2025 г. Това означава ръст със 144 лв., или 15,4%. С това за първи път у нас минималното възнаграждение ще бъде над 1000 лв.

Решението на правителството е в изпълнение на промените в Кодекса на труда, с които беше предвидено минималната заплата да е 50% от средната за страната.

До 15 ноември България трябва да въведе изискванията на директивата на ЕС за адекватните минимални работни заплати в страните от Съюза.

Работодателските организации и синдикатите отново не постигнаха съгласие относно размера на минималното възнаграждение в страната, съобщава бТВ.

Бизнесът настоява, че формулата за определянето ѝ е грешна и намалява драстично разликата при заплащането между различните квалификации труд. А според синдикатите увеличението трябва да е по-голямо.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/