in

ОбС Варна: Община Варна е във финансов колапс? Забраниха част от плащанията

Снимка: "Нова Варна"

На брифинг на ОбС Варна бяха обсъдени не само проблемите на градския транспорт, но основният акцент падна върху тревожните финансови показатели на Община Варна. Представителите на ОбС Варна изразиха сериозни опасения, че общината се намира на ръба на фалит, като се базираха на официално писмо от дирекция „Финанси“, което алармира за недостиг на средства и потенциално налагане на ограничения върху разходите.

В края на статията може да гледате видео от брифинга на ОбС Варна. 

Според съдържанието на писмото, всички разходи на общината, които не са свързани с основни дейности като заплати, осигуровки, социални помощи, отопление и издържка на социални и образователни институции, следва да бъдат спрени. В същото време се посочва, че общината има значителни финансови дефицити, които застрашават изпълнението на бюджета. В писмото се заявява, че разходната част на бюджета не се изпълнява според очакванията, и това създава сериозна финансова дупка.

Снимка: „Нова Варна“, копие на писмото, предоставено на „Нова Варна“ от ОбС Варна, първа страница
Снимка: „Нова Варна“, копие на писмото, предоставено на „Нова Варна“ от ОбС Варна, втора страница

ОбС Варна изразиха своята тревога, заявявайки: „Ние сме органът, който контролира изпълнението на бюджета на Общината. Никой от нас не е информиран за създалата се ситуация. Това писмо не е стигнало до нас, а насочването на такава важна информация само към администрацията е сериозен пропуск.“

Тези финансови проблеми могат да имат далечни последици за града, тъй като в момента почти всички други общински разходи, включително за ремонти, инфраструктурни проекти и културни събития, са стопирани. Това включва и важни проекти за модернизация и поддръжка на обществени съоръжения. Членовете на съвета отбелязаха, че не са били информирани за тези ограничения и подчертаха, че общината не може да функционира ефективно при такива условия.

По време на срещата бяха изразени съмнения, че кризата е прикривана умишлено преди предстоящите избори, като представителите на съвета се опасяват, че администрацията се опитва да „замаже очите“ на обществото, фокусирайки вниманието върху други „по-маловажни“ теми като проблемите на градския транспорт. Един от общинските съветници дори попита: „Кметът крие ли, че Варна е пред финансов колапс? В момента се покриват базовите нужди, но дали ще има пари за следващия месец?“

На брифинга бе отбелязано, че ситуацията е особено тревожна, защото разходите в общината се увеличават заради непланирани разходи и задължения, а в същото време приходите не се реализират според очакванията. „Ситуацията с бюджета на Варна е критична. Ако не се предприемат спешни мерки, общината може да изпадне в невъзможност да покрива дори основни разходи“.

Относно градския транспорт, беше посочено, че предприятието също изпитва сериозни финансови трудности, с натрупани дългове, които достигат 10 милиона лева. Въпреки тези проблеми, обаче, основният акцент на дискусията остана върху цялостното финансово състояние на общината. Общинските съветници отбелязаха, че докато се води публичен дебат за проблемите в градския транспорт и други общински дружества, критичното състояние на общинския бюджет остава на заден план, което е неприемливо.

В заключение, беше взето решение на следващата сесия на Общинския съвет да бъде изслушан кметът на Варна, за да даде пълна информация за финансовото състояние на общината, причините за недостига на средства и мерките, които ще бъдат предприети за стабилизиране на бюджета. „Трябва да знаем истината – дали Варна е на прага на фалит, и какви действия ще се предприемат, за да избегнем най-лошото“.

След приключване на брифинга на ОбС Варна, журналисти потърсиха отговор по темата от кмета на Варна Благомир Коцев. Оказа се, че той в този момент е в среща и не може своевременно да заяви позицията си по възникналия сериозен казус.

Снимка: Нова Варна

БРИФИНГ:

 

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/