in

Полска радиостанция замени водещите с изкуствен интелект и „интервюира“ мъртва поетеса

Колаж: "Нова Варна"

Решението за замяна на служителите с изкуствен интелект е взето заради нисък рейтинг. Използването на изкуствен интелект обаче е довело до гаф. Взето е „интервю“ на поетеса, която е починала още през 2012 година.

Полска радиостанция предизвика множество остри коментари и критики, след като уволни повечето от служителите си и ги замени с водещи, генерирани от изкуствен интелект.

Използвайки новата технология, OFF Radio Kraków, регионален клон на обществената телевизия в страната, излъчи „интервю“ с Вислава Шимборска, полска поетеса, носителка на Нобелова награда. Оказа се обаче, че същата е починала през 2012 година.

Абсурдното интервюто пресъздава стила на говорене на Шимборска, която отговаря на въпроси, свързани тазгодишната Нобелова награда за литература, която отиде при южнокорейската писателка и поетеса Хан Канг.

Станцията е прекратила договорите с няколко журналисти поради нисък рейтинг, като ги е заменила с лица с изкуствен интелект от 22 октомври.

Решението беше заклеймено с иронични коментари и критики от страна на слушателите на станцията и бивши журналисти.

Сред критиците на новия формат, управляван от изкуствен интелект, е и консултативният съвет на радиостанцията, който заяви, че е „потресен“.

Съдържанието, генерирано от изкуствен интелект и публикувано от станцията, е обозначено с изявление в горната част, което гласи: „Цялото съдържание на тази страница е генерирано с помощта на изкуствен интелект. То е част от проект на радиото и от по-широк дебат за използването на ИИ в културата и медиите“, предава БГНЕС.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/