in

Вече шести ден десетки гладни крави стоят в камион между Турция и България: Две вече са починали

Снимка: Pixabay

Турция е отказала да допусне животните, тъй като идвали от район с чума. Но тъй като според документите кравите вече са в Турция, нямало как да се върнат и в България.

47 крави шест дни стоят между Турция и България, след като и двете страни отказват да ги допуснат на своя територия. Животните са затворени в камион между граничните пунктове „Капитан Андреево” и „Капъкуле” и част от тях са започнали да се разболяват. Две вече са починали.

Красимир Стоянов е адвокат на румънската фирма, която изпраща кравите към Турция. В ефира на Нова телевизия той обясни, че животните са с изрядни документи.

След като излиза от България, камионът е спрян за законово уредена почивка. Кравите са разтоварени, нахранени и напоени. Турската страна обаче не ги допуска, защото идвали от район с чума. Според документите животните вече са в Турция, а документи за влизане обратно в България няма. Адвокатът призова за хуманно отношение към животните и те да бъдат настанени в хотел за добитък.

От понеделник Българската агенция за безопасност на храните е уведомена за случая, заяви зам. изпълнителният ѝ директор д-р Валентин Атанасов. „Румъния и Турция трябва да се разберат какво ще се случи с животните, но те не могат да влязат обратно в България”, категорични са от БАБХ.

Позиция на Българска агенция по безопасност на храните:

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) спазва стриктно европейското законодателство, регулиращо здравеопазването на живите животни. Съгласно него, следва да подчертаем, че Република Турция не е включена в списъка на трети държави, от които се допуска повторно въвеждане на живи животни на територията на Европейския съюз (ЕС). Това е предвидено в Регламент за изпълнение (ЕС) 2021/404 на Комисията и Делегиран регламент (ЕС) 2020/692. Пратката е напуснала границите на ЕС и се намират на територията на Турция. След отказа за внос от страна на южната ни съседка, животните нямат право да бъдат върнати в ЕС.

Агенцията е провела среща с представител на румънската фирма, изпращаща животните. От страна на БАБХ е осъществен разговор с Генералното консулство на Р. Турция – Пловдив, като от тяхна страна е уточнено, че са в контакт с фирмата получател в южната ни съседка.

Разрешаването на случая попада в обхвата на двустранните отношения между Румъния и Турция. БАБХ изразява надежда, че двете държави ще намерят бързо решение на ситуацията с оглед на хуманното отношение към животните и в съответствие с международните регулации.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/