in

Забавление за най-малките: Театрални работилници и куклени спектакли гостуват във Варна

Снимка: Свилена Велчева

Датите са 9 и 10 ноември. Театралното събитие започва с постановката на Държавен куклен театър Бургас – „Жабокът цар“, съобщават организаторите за медия „Нова Варна“. Ето и подробностите:

Театрални работилници и куклени спектакли за най-малките ще гостуват на 9 и 10 ноември във Варна в рамките на „Малък фестивал на куклите -3“. Театралното събитие ще се проведе в зала 2 на Фестивалния и конгресен център. Старт на проявата ще даде постановката на Държавен куклен театър Бургас – „Жабокът цар“. Тя ще се играе за първи път пред варненска публика на 9 ноември от 11 ч. В следобедната програма, от 16.30 ч, е предвиден „Слънчев лъч“. Прекрасният спектакъл за приятелството на театър „Да“ е по адаптация на Венера Нечкова-Фингарова.

Снимка: Свилена Велчева

Вторият фестивален ден ще зарадва най-малките отново с две постановки – „Лече-буболече“ на театър „Хамелеон“ – Пловдив, предназначен за деца от 3 до 8 години. Моноспектакълът на Георги Спасов „Храбрият шивач“, с който ще бъде закрито театралното събитие, е за публика над 5 години.

Снимка: Свилена Велчева

За първи път програмата на кукления фест включва провеждането на три театрални работилници. По време на съботната, наречена „Импровизации“, всяко дете ще се качи на сцената и ще получи първите си актьорски умения. В рамките на 120 минути посредством импровизационни игри под наставничеството на професионален актьор деца и младежи ще имат възможност да влязат в обувките на актьорската професия.

Снимка: Свилена Велчева

Двете неделни работилници са за изработване на уникални кукли от естествени горски материали. С помощта на шишарки, клони, пръчки и други природни елементи, в рамките на час, всяко дете ще създаде собствена театрална кукла, която след това ще вземе за спомен. В началото на работилницата, чрез забавни и интерактивни игри, актьорите от „Лече-буболече“ ще запознаят децата с основите на актьорската професия. Те ще им помогнат да развият умения за внимание и концентрация, които са важни не само на сцената. За финал на работилницата всяко дете може да участва в специално дефиле, по време на което да представи куклата си пред останалите участници и родители.

„Решихме да обогатим програмата на Малък фестивал на куклите с театрални работилници, за да предложим не само забавление. Този вид занимания насърчават творчеството и креативността, като същевременно развиват въображението и увереността на децата в собствените им възможности“, заяви Дарина Колева, организатор на фестивала.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.