in ,

Велин Жеков за казуса във Варна: Няма как да накараме хората да гласуват на две различни места

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"/Велин Жеков - председател на ОИК - Варна

Припомняме, че вчера Росица Матева от ЦИК обяви, че произвеждането на избори за Народно събрание и частични местни избори от една и съща секционна избирателна комисия, е нарушение на закона.

„Указанието на ЦИК гласоподавателите да упражняват правото си на вот в двата избора – за Народно събрание и районни кметове, в две различни помещения е физически неизпълнимо, тъй като някои сгради не позволяват разкриване на още секционни избирателни комисии“, заяви председателят на Общинската избирателна комисия и Районната избирателна комисия Велин Жеков пред Радио Варна.

По негови думи, на първо място трябва да се гарантира конституционното право на избирателите да гласуват, а създалият се прецедент може да се окаже демотивиращ. Никой няма да отиде да гласува не само в друга сграда, дори на друг етаж, смята Жеков.

По думите му организацията на изборния процес ще се утежни, тъй като е необходим допълнителен ресурс от хора, включително и за охрана на секционните избирателни комисии, материали и средства.

Той подчерта, че няма правило в Изборния кодекс, което да не са спазили и не вижда основание, което да попречи в една секция да има две машина и четири избирателни кутии.

Жеков припомни, че подобен случай е имало само веднъж – през 2016 година в София, когато са се провеждали частичните местни избори за район „Младост“, едновременно с президентските избори. Тогава избирателите са гласували в едно помещение.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/