in

Почина най-възрастният жител на САЩ

Снимка: Pixabay

На преклонна възраст почина най-възрастният жител на САЩ. Това е 115-годишната Елизабет Франсис. Нейната 69-годишна внучка и болногледач Етел Харисън заяви, че Фрнсис е починала мирно във вторник вечерта, заобиколена от семейството си.

Говорейки пред Ей Би Си Нюз, Харисън описа Франсис като „човек, който обичаше хората“.

„Тя обичаше Господ. Вярата ѝ беше изключително силна“, каза Харисън. „Тя винаги беше весела. Винаги питаше „Как си? Добре ли си?“ Това беше просто нейната личност“, допълни внучката на Франсис.

„И тя винаги казваше, отнасяй се с хората така, както искаш да се отнасят с теб. Това беше нейният девиз“, добави тя за баба си.

Към момента на смъртта си Франсис е била най-възрастният жив човек в САЩ и третият най-възрастен човек в света, според LongeviQuest, глобална база данни за най-възрастните хора в света. Тя е изживяла по-голямата част от живота си в Хюстън, Тексас, според прессъобщение от базата данни.

Франсис, която е родена през 1909 г. и навърши 115 години по-рано тази година, е наричана още „суперстолетник“, човек, който е навършил 110 или повече години.

По време на интервю за ABC Houston KTRK-TV през 2023 г., отбелязвайки 114-ия си рожден ден, Франсис каза, че въпреки възрастта си, все още се чувства млада по сърце.

„Аз съм много, много млада. Вижте ме, аз съм като малко младо пиле“, каза тя шеговито тогава.

Франсис сподели, че нейната тайна за дълголетие в живота е да не пие и не пуши, но яде „всичко“.

Харисън каза пред KTRK, че баба й винаги е отглеждала собствени зеленчуци и се е хранила у дома, вместо да избира бърза храна.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/