in

За да не ни изненада отново зимата: Ето кога е крайният срок да сложим зимните гуми

Снимка: Pixabay

По темата говори автомобилният състезател Александър Димитров. Той даде и други важни насоки за шофьорите преди настъпването на зимния сезон. Ето на какво трябва да обърнем внимание:

Добре е зимните гуми да се сложат до края на октомври месец, за да не ни изненада отново зимата. Това каза пред Радио „Фокус“ автомобилният състезател Александър Димитров.

По думите му е добре да се направи един преглед, техническо обслужване в сервиз преди началото на зимния сезон, като е важно да се провери работата на системите, да се проверят спирачките, спирачната течност, която е доста често подценявана.

„Въобще трябва да се обръща внимание на всичко. Най-важното – трябва да обърнем внимание на ходовата част: амортисьори, накрайници, тампони – всичко, което е важно просто да бъде огледано и да види и да се провери, че колата е подготвена за зимния сезон.“

Автомобилният състезател е категоричен, че не е добре да се кара с летни гуми, тъй като макар че напоследък нямаме реално истински студени зими, но температурите започват да падат сериозно през нощта и сутрин асфалтът е студен, сцеплението е много ниско, което е предпоставка за пътнотранспортно произшествие.

„Когато се сменят гумите е важно и правилното им съхраняване, като е препоръчително да бъдат или в стреч фолирани или в пликове завити, по възможност черни, да бъдат на прохладно място, за да могат да бъдат добре съхранени да се карат поне два-три сезона“, допълни той.

„Добре е при смяната на сезоните да се проверяват течностите – антифриз, вода и течността за чистачките, която трябва да се смени със зимна течност. Много хора подценяват смяната на течности, което води до по-бързото амортизиране на чистачките“, каза той и препоръча чистачките да се сменят всяка година и да се ползва марката, дадена от производителя на автомобила, а гумените уплътнения да могат да се третират със специални препарати, което ще удължи техния живот.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/