in

Вече сме на зимно часово време: Ето в колко часа залязва слънцето

Колаж: "Нова Варна"

През изминалата нощ преминахме към зимно часово време. Това се случва всяка година в последната неделя от месец октомври.

Корекцията на времето е с един час назад (т.е. 4 ч. стана 3 ч.). Това означава, че денят днес ще е с един час по-дълъг. За сметка на това тази нощ имахме възможността да спипм с един час повече.

Всички модерни компютри, телефони, смартфони и електронни часовници направиха часовата корекция автоматично, но за часовниците със стрелки е необходима ръчна намеса.

Идеята за смяна на времето първо хрумва на американския политик Бенджамин Франклин, който предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано.

На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г.

Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

Лятното часово време в България за първи път е въведено на 1 април 1979 г.

Слънцето в София днес изгря в 6 ч. и 55 мин. и ще залезе в 17 ч. и 26 мин. Продължителността на деня ще бъде 10 часа и 31 минути.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/