in

Честито на имениците: Ето какъв празник е днес и какви са традициите и обичаите

Кадър: Youtube

Днес е 27 октомври. На този ден църквата почита Свети Нестор. Имен ден празнуват всички мъже, които носят името Нестор. В много части от страната този празник се нарича още Мишкин ден, Мишин ден, Нистор или Разпущене.

Свети Нестор е неразривно свързан с подвига на св. вмчк Димитрий Мироточиви, тъй като в негова защита излиза на бой с любимия гладиатор на императора и го побеждава.

Според една от легендите именно, когато Нестор промушил с копие корема на боеца Лий от там изскочили за първи път мишките. Друга легенда пък казва, че мишките се пръкнали на белия свят от самия дявол, когато влязъл в църква и помирисал тамян.

Традиции и обичаи, свързани с днешния ден:

По обичай на този ден най-възрастната жена в къщата със затворени очи замазвала с кал или тор огнището и пода на зимника.

Ритуално друга жена я питала „Какво правиш?“, „Мажа очите и устата на мишките“ – отговаряла тя три пъти, като при всяка магия.

На Мишкин ден жените не бивало да шият, „за не да ядат мишките посевите с острите си зъби“. Изключение правел само един от ритуалите в който, стопанката зашивала с червен вълнен конец предния и задния край на полата си или парче плат.

Домашните я питали като в по-горния ритуал какво прави, на което тя трябвало да отговори, че маже устата и очите на мишките.

Не се бъркало и брашно, нито се давало на заем, не се ползвали остри инструменти – брадви, ножици, нож, куки.

Силно е и вярването, че споменаването на думата мишка на този ден носи нещастие.

В някои краища на България на този празник се приготвя обредна пита за мишките. Още преди да бъде изпечена, я нашарвали с лапата на котката. Питата намазвали с мед и изяждали у дома, за да не ядат мишките хляба на хората, пише Блиц.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/