in

10 ще са подземните контейнери във Варна засега

Десет подземни контейнера за смет ще бъдат сложени в централната част на града. „Ако бъде прието и видим, че е добра практика ще разширим обхвата на този проект в централната част и поетапно в другите райони на града.“, заяви кметът Иван Портних

Подземните съдове за смет осигуряват по-високо ниво на чистота, спестяват неприятната миризма и възможността за разпиляване на боклук. Освен това имат и икономичен ефект, тъй като са два пъти по-големи от настоящите контейнери. Това означава, че кратността на сметосъбирането може да е по-ниска.

Мярката с подземните съдове за смет е един от способите, които общината има намерение да използва в борбата за чистота в града.

Според градоначалника въпреки усилията на администрацията и глобите, които са налагани на фирмите през 2014-та, ситуацията с боклука във Варна все още е незадоволителна.

„Трайното решаване на въпроса с чистотата ще дойде с провеждането на новите процедури за избор на изпълнители. За районите „Младост“ и „Аспарухово“ договорите на фирмите изтичат средата на тази година, а на останалите три района в началото на следващата година.

В момента се подготвят процедурите за избор на изпълнители на тази дейност. Ще има сериозни изисквания по отношение на сметоизвозващите автомобили. Те ще трябва да бъдат чисто нови.“, каза Портних.

Кметът каза още, че ще продължи борбата с разлепянето на афиши и плакати извън определените места. По думите му основният проблем остават частните лица, които го извършват. Повечето от заведенията и ресторантите, които заливали града с постери, вече се отучили от практиката си.

По отношение на премахването на незаконни кабели Портних е на мнение, че общината трябва да започне да работи по тясно с полицията, защото в много от случаите след премахване на място отново се появяват кабели.

Публикувано от Дамян Дамянов