in

Атакуваха с гранати джамии във Франция

Взривът, който избухна днес в малък ресторант за дюнери, близо до джамия във френския град Вилфранш сюр Сон, е умишлен. Това съобщиха местните власти. Те са категорични, че всички останали възможни причини за изключени.

granati (Small)

Снимка: Ройтерс

Дюнерджийницата се намира до джамията във френския град. Няма данни за жертви. Очаква се на пресконференция прокуратурата в града да изнесе подробности по случая.

Експлозията се случва ден след жестокото нападение над редакцията на списание „Шарли Ебдо“ в Париж, при която загинаха 12 души. Трагедията потопи Франция в скръб и накара хората да излязат на демонстрации срещу тероризма. Там се чуха и гласове за отмъщение над мюсюлманите, тъй като се смята, че терористичният акт е дело на клетки на „Ислямска държава“.

Междувременно пристигнаха още съобщения за инциденти около джамии във Франция. В двора на джамията „Саблон“ в Льо Ман са хвърлени няколко гранати. Няма пострадали. Районът е отцепен от полицията.

В град Пор де Нувел на средиземноморското крайбрежие. Неизвестни стреляли с пистолет по джамия час след вечерната молитва снощи. За щастие и там няма пострадали.

Публикувано от Дамян Дамянов