in

Ципрас се предаде

Гръцкият премиер ще приеме условията на кредиторите, но иска да се внесат някои уточнения, съобщава TV7

Гърция ще приеме условията на кредиторите. Премиерът Алексис Ципрас е изпратил писмен отговор, в който се посочва, че страната ще се съгласи с изискванията им за финансова помощ, но настоява за някои уточнения, съобщава Франс прес, като се позовава на свои източници от ЕС.

Според писмото, което е било получено в Брюксел, Атина приема повечето условия в предложението, което беше представена в края на миналата седмица от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, но според източника има и някои „съществени“ промени.

Ципрас иска запазване на отстъпката в размер на 30% от ДДС за гръцките острови. Настоява за промени в предложенията по отношение на пенсиите, трудовия пазар, фискалните структурни мерки и продуктовите пазари.

Иска и „ново споразумение, което регулира финансовите въпроси на страната чрез Европейския механизъм за стабилност (ESM), за да се осигури устойчивост на дълга, като се постави фокус върху растежа“.

На 5 юли в Гърция ще има референдум, на който гражданите да се произнесат относно последните предложения на международните кредитори. Алексис Ципрас призова сънародниците си да гласуват срещу условията на ЕК, МВФ и ЕЦБ.

Публикувано от Дамян Дамянов