Категории: Други

Има ли нещо в числото 17, че падат самолети ?

Реклама

Вярвате ли в съвпадения? Ето ви едно, което остана малко встрани за сериозните коментари и анализи около сваления с ракета „Бук“ малайзийски самолет над Украйна. Полетът от Амстердам за Куала Лумпур е номер 17 (MH17/MAS17). Първият полет на сваления боинг е на 17 юли 1997. Самолетът беше взривен на 17 юли 2014 г., което впрочем е точно 17 години след първия полет на самолета. Звучи налудничаво, нали? Да, но само няколко дни по-късно алжирски самолет се разби над Мали и номерът на полета е AH 5017… Възможно ли е някаква тайна организация да се подписва по този начин?

Да видим какво има около числото 17.

За италианците 17 е фатално число, така както 13 за по-голямата част от света. По хотелите няма 17-а стая и 17-и етаж. Това е така, защото римското изписване на числото XVII се явява анаграма на латинското VIXI, което се превежда като „живях“, т.е. предполага се, че човекът, до който се отнася това, вече не е между живите.

Тръгнем ли по този път, няма спиране. Числото се среща на много места както в Библията, така и в други исторически документи или предания.

В Библията седемнайсет символизира „преодоляване на врага“ и „пълна победа“. Бог преодолява греховете на разбунтуваните човеци и започва да наводнява Земята, като праща дъжд на 17 число от седмия месец. Ноевият ковчег и осмината му пасажери спират за почивка на планината Арарат на 17 число от седмия месец.

Свети Августин, раннохристиянски теолог и философ, чиито писания са имали огромно влияние върху развитието на западното християнство: „В числото 17, както и в неговите кратни, намираме възхитително тайнство“.

Според Книгата на Баланса на Абу Муса Хабир Ибн Хаяян (Abu Mūsā Jābir ibn Hayyān),арабски и ислямски алхимик и астроном, живял през 8. и началото на 9. век, формата(сурана всичко в света е 17. Числото 17 представлява основата на теорията за Баланса и следва да се разглежда като върховенство на Баланса за всяко нещо.

С риск да стигнем твърде далеч в теориите за световната конспирация: Атентатът срещу папа Йоан Павел II, извършен на 13 май 1981 г. на площад „Св. Петър“ в Рим. Тогава Мехмед Али Агджа, член на терористичната групировка „Сивите вълци“ стреля 4 пъти по папата в 17 часа и 17 минути. Смъртта на папата е била предварително планирана за точно определен час или е чиста случайност…

Впрочем дори Иисус е пътувал 17 години в подготовката си за публично служение, а във втората книга от Стария завет Изход (Exodus) Десетте Божи заповеди са дадени в по 17строфи до 20-а глава.

Символизмът пък вижда в числото 17 връзката между земния и духовния свят. Те казват, че седемнайсет възстановява хармонията след битката на съществуването.

novinite.bg

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

В навечерието сме на Велики понеделник. Какво трябва да направим утре

Утре е Велики понеделник. Вярва се, че на този ден Иисус Христос влиза в Йерусалимския…

преди 11 часа

Воден ад: Пълна лодка с мигранти потъна край гръцки остров

Стана ясно, че гръцката брегова охрана е открила тяло на мъж, за когото се предполага,…

преди 11 часа

Моторист загина в тежка катастрофа

Стана ясно, че мотоциклетист е загинал на ул. "Оборище" в Лясковец. Произшествието е станало около…

преди 12 часа

Защо папата влиза в затвор във Венеция

Стана ясно, че папа Франциск замина днес със самолет за Венеция на първото си пътуване…

преди 14 часа

Колко струва агнешкото дни преди Великден

Стана ясно, че от 17 лв. до 28 лв./кг. струва агнешкото за Великден на най-стария…

преди 14 часа

Димитър Главчев се отказва от новата си заплата

Стана ясно, че Димитър Главчев няма да получава заплата като министър на външните работи. Той зае…

преди 14 часа