Категории: Други

Застрахователите намаляват депозитите за сметка на акциите

Реклама

Делът на депозитите в активите на застрахователните дружества намалява за сметка на акции и дялове, показват данни на БНБ за първото полугодие. Като цяло управляваните от застрахователните компании средства продължават да нарастват, като по-голямо е увеличението при животозастрахователите, показва сравнение с края на декември и с юни миналата година. За сметка на това намаляват активите на здравните застрахователи. Причината е, че от август миналата година тогавашните здравни фондове трябваше да се прелицензират като застрахователи – или от общото, или от предлагащите полици „Живот“. Някои дружества, които бяха част от по-голяма финансова група, предпочетоха вливане във вече лицензирана компания и малко останаха тези с лиценз само за здравни полици. В резултат техните активи намаляват, но се увеличават тези на животозастрахователи и компании от общото застраховане, в които са се влели здравни фондове.

Данните на БНБ показват, че ако през юни миналата година делът на депозитите в портфейлите е надминавал 17%, то в края на първото полугодие на тази вече е под 16%. На 12-месечна база има спад в ценните книжа без акции, но в сравнение с преди шест месеца те нарастват. В тази графа влизат облигации и държавен дълг. Участието на акции и дялове от договорни фондове в портфейлите расте, като за година увеличението е с повече от 1 процентен пункт (виж графиките).
С много малки промени е разпределението на инвестициите по различните пазари – над половината от парите на застрахователите продължават да са в български ценни книжа и депозити, докато тези в държави от Европейския съюз си остават около 43%. Минимален остава интересът към пазарите в САЩ, а разликите в дела му е в рамките на отклонението, което би се получило от промяна в цените на американските активи.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Лидерът на гръцка националистическа партия скъса Преспанския договор

В отговор на кризата в отношенията между Атина и Скопие, лидерът на гръцката националистическа партия…

преди 46 минути

Нова идея на хоризонта: Ще пътуват ли безплатно в градския транспорт на Варна всички ученици, студенти, пенсионери и хора с увеждания?

Във Варна общински съветници са дали предложение всички ученици, студенти, пенсионери и хора с увеждания…

преди един час

Извънредно: Атентат срещу премиера на Словакия

Стана ясно, че премиерът на Словакия Роберт Фицо е бил прострелян и ранен. Имало е…

преди един час

Изумително: Учени откриха гигантска газова планета, пухкава и лека като захарен памук

Астрономи откриха нова газова планета. Тя е по-голяма от Юпитер и изненадващо пухкава и лека…

преди 2 часа

Осъдиха мъж във Варна, откраднал чужда кола и хукнал към Аспаруховия мост

38-годишен е бил осъден за противозаконно отнемане на чужд автомобил и държане на марихуана. Това…

преди 2 часа

Извършени ли са строителни измами на територията на област Варна?

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Варна се провежда разследване за извършени строителни измами, ощетили…

преди 2 часа