Категории: Други

Започва подаването на заявки по схемата „Младежка заетост” във Варна

Реклама

Работодателите, желаещи да се включат в схемата „Младежка заетост”, вече могат да подават своите заявки в бюрата по труда в цялата страна до 29 септември 2014 г. (включително), съобщиха от Областния информационен център. Схемата е по новата Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014 -2020 г. и се изпълнява от Агенцията по заетостта на територията на цялата страна. Тя ще осигури стаж и обучение на работното място на 8 000 безработни младежи на възраст до 29 години включително.
Схемата „Младежка заетост” дава възможност на работодателите да наемат младежи в две основни направления:
• Стажуване: Работодателят или определен от него служител да изпълнява ролята на наставник на наетия по схемата младеж. Целта е максимално усвояване на практически умения по придобита професия или специалност в рамките на стажа;
• Обучение по време на работа: По време на работния процес тече и обучение на служителя по определена професия или специалност, като за целта се предвижда работодателят или определен от него служител да изпълнява ролята на наставник на включения в обучение по време на работа младеж.
И в двата случая, ако настоящият адрес на младежите е различен от населеното място на работа, се осигуряват средства за транспорт от и до работното място за първия месец от стажа/обучението.
На работодателите, които осигурят стажуване по схемата, ще бъдат покрити разходите за възнаграждения в размер на минималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност и квалификационна група професии за съответната година, към която се отнася разкритото стажантско място, както и здравните и социалните осигуровки на младежите за срок от 6 месеца. Ако след изтичането на стажа младежът остане на работа и сключи безсрочен трудов договор, на работодателя ще бъдат допълнително покрити разходите за социално и здравно осигуряване за срок от още 6 месеца. Разходите за възнаграждението на наставника по време на стажуване няма да бъдат покрити от схемата и остават за сметка на работодателя.
На работодателите, които осигурят обучение по схемата, ще бъдат поети разходите за възнаграждения на наетото лице в размер на 90% от минималната работна заплата за страната и разходите за здравни и социални осигуровки за срок от 6 месеца. Програмата ще покрива и разходите за възнаграждение на определения от работодателя наставник (1/2 от минималната работна заплата за страната).

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Започва Страстната седмица: Какво се прави във всеки един от дните

Настъпва много важна седмица за всички православни християни - Страстната седмица. Това са дните, които…

преди 4 минути

Това са адресите във Варна и областта, където ще прекъсне токът днес

На 29.04.2024 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч. Поради извършване на обезопасяване на…

преди 11 минути

Какво ще бъде времето днес по Черноморието

Днес над Западна България ще бъде слънчево. Над източните райони от страната ще има значителна…

преди 2 часа

В навечерието сме на Велики понеделник. Какво трябва да направим утре

Утре е Велики понеделник. Вярва се, че на този ден Иисус Христос влиза в Йерусалимския…

преди 14 часа

Воден ад: Пълна лодка с мигранти потъна край гръцки остров

Стана ясно, че гръцката брегова охрана е открила тяло на мъж, за когото се предполага,…

преди 14 часа

Моторист загина в тежка катастрофа

Стана ясно, че мотоциклетист е загинал на ул. "Оборище" в Лясковец. Произшествието е станало около…

преди 14 часа