Категории: Други

С поглед към природата

Реклама

Доказаната антистресова ефективност на разходките сред дивата природа се дължи на множество фактори. Умерено аеробно физическо усилие, добра кардио тренировка, успокояващи гледки, тишина и спокойствие – една от най-зелените активности предлага много както на тялото, така и на ума.
Планинският туризъм в България може би не е добре развит, но през всеки сезон има десетки обекти и маршрути, които позволяват на съзнанието да се отърси от всекидневния стрес и да се фокуриса върху заобикалящата природна красота. Според изследване на американски учени самата обстановка на дивото, ниските нива на фонов шум и чистия въздух са достатъчни за понижаване на кръвното налягане, релаксиране на нервната система и леко забавяне на сърдечния пулс.

Стрес се бори и с физически упражнения, а аеробното натоварване на няколкочасов преход сред дивата природа е най-доброто и леко упражнение за тялото. Чисто химически, съединения, свързани с доброто настроение и повишен тонус като ендорфин, норепинефрин или норадреналин се повишават значително след подобна активност и остават завишени до седмица след нея.

Стресът има различни измерения за хората и се потушава по различни начини: някои предпочитат тишината, други се радват на песента на птиците, трети на небесния простор, но общото между всички е, че се отдават на дълбоки мисловни процеси. В комбинация с аеробното натоварване, това резултира в засилване на собствените механизми за справяне със стреса и повишаване на толеранса към него.

Според данни на американската Асоциация за обществено здраве, 15-24 часа месечно, прекарани в релаксиращи разходки или друга форма на планински туризъм са достатъчно, за осезаемо понижаване на кръвното налягане и нивата на стрес, а според статистиката – силно подпомага отказването от тютюнопушене.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Какво ще бъде времето в неделя по Черноморието

През следващото денонощие облачността ще е разкъсана, предимно значителна и на много места от запад…

преди 5 минути

6-годишно дете падна от висок блок и почина на място в Източен Лондон

Стана ясно, че шестгодишно момче е починало, след като е паднало от сграда в Източен…

преди 2 часа

Утре е важна дата за българската история. Знаете ли какво се е случило

Деветнадесетомайският преврат е държавен преврат в Царство България, извършен на 19 май 1934 година от…

преди 2 часа

Вече борят затлъстяването с безплатни инжекции за отслабване

Както е известно, затлъстяването се превръща във все по-голям проблем, не само за здравните системи,…

преди 2 часа

Млад мъж загина в зрелищна катастрофа на магистралата за морето

Стана ясно, че и днешния ден бе белязан от тежка катастрофа със загинал на магистрала…

преди 2 часа

Какви са условията за туризъм в планините през уикенда

Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС). Времето е…

преди 3 часа