Категории: Други

Беларус и Румъния отнесоха големите награди на „Златни искри 2015“

Реклама

Беларус и Румъния станаха големите победители в третото издание на Европейския фестивал за детска песен „Златни искри“, който се проведе от 30.06.-2.07. в морската столица.

Варна събра 20 участника от Русия, Молдова, България, Беларус, Унгария, Румъния, Македония, Сърбия и Великобритания, които премериха сили в конкурсите за изпълнител и песен от професионални автори.

Международното професионално жури присъди Голямата награда в конкурса за песен на „Следвай мечтата“ (Беларус). Нейните автори Александра Кирсанова и Константин Драпезо са познати като дуета Александра и Константин, представили за първи път Беларус на Евровизия.

В конкурса за изпълнител Гран при получи 14-годишната Диана Андроник от Румъния, която разплака публиката с изпълнението на песента на Мария Шерифович, „Молитва

В категорията от 5- 10 години първи стана варненският дует Борис и Велизар Димови. Възпитаниците на „Студио Да“ безапелационно спечелиха престижния приз с изпълнението си на песента Vivo per lei.

Наградата на публиката отиде за песента „Аз, диджеят“, изпълнена от деветгодишния певец на звездната група от Русия „Непоседи“, Александър Филин. Песента стана трета в конкурса за песен.

Награда за цялостно творчество получи известният български композитор Хайгашот Агасян. Неговата песен стана и песен на Радио Варна.

Организаторите на фестивала от фондация „Откритие“ бяха подготвили богата рецитална програма. Публиката зарадваха Деси Добрева, Богдан Томов, който беше и водещ на втората фестивална вечер, Александра и Константин, Детско шлагерно студио ДА, детският състав на балет „Арт денс“ с хореограф Нина Козина, балетът „Бонбони“ от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ от Велики Преслав, Общинският детско-юношески духов оркестър от Долни Чифлик, който изпълни песента „Ало, ало, Слънчице“, Ден Уинър от Молдова, познат с участията си в много телевизионни предавания.

Деси Добрева напълни сцената с деца от публиката


Богдан Томов и Детско шлагерно студио ДА


Ден Уинър, Молдова

Александра и Константин


Балет „Бонбоните“

Сцена на първата конкурсна вечер за избор на песен, станаха Римските терми, а конкурсът за песен се проведе в Аулата на Икономически университет – Варна. „Златни искри“ приключва тази вечер с представянето-концерт на поетичната книга на Райна Пенева „Бисерчета“ с участието на Детско шлагерно студио „ДА“.

Фестивалът „Златни искри“ се организира от фондация „Откритие“ с подкрепата на Община Варна чрез фонд „Култура“, Министерството на културата и Икономически университет- Варна и мина под патронажа на Световната асоциация на фестивали и изпълнители WAFA.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Варненската артистична общност изгуби едно от най-ярките си лица. Поклон (СНИМКИ)

Скръбна вест съобщиха от Градската художествена галерия - Варна. Напусна ни художника Венцeслав Антонов в…

преди 8 часа

Варненска забележителност ще работи с вход свободен на Великден

От РИМ-Варна информират, че по време на великденските празници, Аладжа манастир ще работи без прекъсване…

преди 8 часа

АПИ с важна информация за пътуващите по АМ „Хемус“: Ето как се улеснява пътуването в почивните дни за Великден и Гергьовден

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщават за медия "Нова Варна", че паромяна в организацията на движение…

преди 9 часа

Водач с 3 промила алкохол предизвика катастрофа с 4 паркирани коли: Возил е две деца

Стана ясно, че мъж се е качил зад волана с близо 3 промила алкохол. Водачът…

преди 10 часа

Няколко района във Варна остават без вода на 2 май

От ВиК-Варна съобщават , че следните варненски райони остават без вода днес (2 май): -…

преди 11 часа

Донатела Версаче става на 69: От сянката на брат ѝ до модна икона

Родена на 2 май, Донатела Версаче не само че е пример за издръжливостта и иновативността…

преди 11 часа