in

Трагедията в Париж размърда САЩ и НАТО в борбата срещу „Ислямска държава“

Продължаването на борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) трябва да бъде отговорът на терористичните атаки, които бяха извършени в Париж, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, пише Блиц.„Важна част от отговора на атаките трябва да бъде продължението на военната конфронтация срещу ИД“, каза Столтенберг. „В операциите срещу ИД участват всички страни от алианса, но това не е достатъчно. Ние трябва да подкрепим местните сили, които се борят с ИД, да усилим взаимодействието между службите за разузнаване, да развием технологиите си, които ще ни помогнат да се защитим от терористични атаки, а също така да отстояваме нашите идеали в предстоящата борба на ценности“, добави генералният секретар на НАТО.

САЩ и техните съюзници може да започнат по-активна борба срещу екстремистката групировка „Ислямска държава“ заради серията от терористични нападения в Париж, пише The New York Times.

„Атаките почти със сигурност ще принудят президента Барак Обама и американските съюзници да направят преоценка на съществуващите заплахи и необходимостта от по-агресивна стратегия в борбата срещу „Ислямска държава“, отбелязва изданието.

Публикувано от Дамян Дамянов