Категории: Други

Представят френските фарове по Черноморието на изложба в Марсилия и Тулуза

Реклама

Френските фарове, изградени по Черноморието, ще бъдат представени в изложба в Марсилия и Тулуза в края на месец октомври.

Това каза д-р Стефан Пейков, председател на Международния търговски и културен център ГЕОПАН, член на Българска картографска асоциация, предаде Радио „Фокус” – Варна. Той допълни, че изложбата „Европейското откриване на Черно море. Френски страници”, която ще представи седемте фара, се организира по инициатива на почетния консул на Република България в Марсилия, след което ще гостува в Тулуза, също по покана на почетния консул на Република България там, както и по инициатива на Негово превъзходителство българският посланик в Париж.

Д-р Стефан Пейков каза още, че на Варна има посветени пет – шест страници. „За съжаление, Община Варна не се включи, тя поначало трудно се включва в сътрудничество с Бургас. Има някаква конкуренция между двата града, която им пречи да обединят българското черноморско крайбрежие и да наложат българския национален идеал и интерес. Някой разгаря и използва конкуренцията между Варна и Бургас и често хора като мен, които искат да правят обединителни прояви, страдат от това.

Мисля, че не само аз, а цялата бургаска и варненска художественотворческа интелигенция страда от липсата на културен, съвременен диалог и единство”, посочи д-р Стефан Пейков. По думите му седемте френски фара по Черноморието ни са били представени вече в изложба в Париж, именувана „Отриването на Черно море. Френски страници”. „Тя бе дело на един обединен екип от морски специалисти и експерти по история от Варна, Бургас и София.

Сътвори се една обща морска инициатива за представянето на френските страници по Черноморието, към които спадат не само фаровете, но и двете пристанища, както и други неща, които са забележителни за френското културно присъствие по Черноморието. Тази инициатива впечатли много френската публика в Париж. Тя беше свързана и с годишнината на варненското пристанище”, допълни д-р Стефан Пейков. Той каза още, че изложбата във Франция е била организирана от Дипломатическия институт на МВнР и Международния търговски и културен център ГЕОПАН.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Светли петък е: Честит имен ден на празнуващите на 10 май

Днес е петият ден от Светлата седмица след Великден, наречен Светли петък. На този ден…

преди 4 минути

Климатолог с притеснително твърдение за градушките в България

Според климатолога Симеон Матев именно България е една от най-застрашените от градушки страни в Европа …

преди 12 минути

Ето как ще работят обектите на РИМ-Варна за Нощ на музеите и галериите Варна 2024 (ПРОГРАМА)

Регионален исторически музей – Варна съобщава за медия "Нова Варна", че ще вземе участие в…

преди 18 минути

Предприети са действия заради заговора за убийството на Зеленски

Стана ясно, че президентът на Украйна Володимир Зеленски е уволнил началника на държавната гвардия. Това…

преди 22 минути

Eпидемиолог с полезен съвет относно коклюша

Епидемиологът д-р Христиана Бацелова заяви, че е добре бременните жени да се ваксинират срещу коклюш…

преди 26 минути

Намерена е изоставена раница с разлят живак в наш град

От пернишката полиция съобщават за медия "Нова Варна", че служители от ОДМВР – Перник изясняват…

преди 32 минути