Категории: Варна

Провадийци победиха – референдум ще има

Реклама

Вчера с 15 гласа Общински съвет Провадия прие на 14-ти май да бъде проведен местен референдум с два въпроса – за възстановяване на Солени минерални бани и болницата. Против предложението за референдум бе един общински съветник а четирима се въздържаха. Гласувани и приети са били бюлетината и необходимите книжа, пише provaton.bg.

Заседанието на ОбС-Провадия бе насрочено за 21 март от 14.00 ч., като точката за организиране и провеждане на местен Референдум беше изтеглена за 17.45 съобразено с края на работния ден за да могат всички граждани които желаят да могат да присъстват.

Припомняме че инициативен комитет с членове: Кадрия Мехмед, Петър Петров, Юлиян Костадинов, Пенко Димитров и Валентин Тодоров, събра в законовия срок необходимия брой подписи от жителите на Провадия. Каузата е: Възстановяване на балнеолечението в солени минерални бани Провадия и Запазване на единствената болница в градa с възстановяване на вида й от 2010 г. – с Родилно и Хирургично отделения.

Това е първият местен Референдум в Провадия и един от малкото подобни, достигнали до реализация в страната. До сега провадийци са участвали в подписки за национални референдуми.

Ако резултатите от Референдума са положителни за поставените теми, то в Провадия ще се разкрият нови работни места. Много от хората в общината са безработни или на минимални заплати, което не им позволява да отидат на спа-процедури или курорт. С възобновяването са солените минерални бани ще бъде подобрен здравният статус на населението, както и финансовото му състояние.

Припомняме, че солената минерална вода в Провадия осигуряваше единствено по рода си в страната лечение. Вода с подобно качество имаше само в Карлови Вари – Чехия. Според експертите провадийската вода дори бие по няколко показатели тези на Карлови Вари. Във времето, в което баните работеха, са извършвани ежедневно стотици процедури. В момента целия комплекс и парилежащия парк тънат в разруха, лятото – в бурени (на снимката горе – бел. ред.).

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Какво ще бъде времето днес по Черноморието

Днес над Западна България ще бъде слънчево. Над източните райони от страната ще има значителна…

преди 2 часа

В навечерието сме на Велики понеделник. Какво трябва да направим утре

Утре е Велики понеделник. Вярва се, че на този ден Иисус Христос влиза в Йерусалимския…

преди 13 часа

Воден ад: Пълна лодка с мигранти потъна край гръцки остров

Стана ясно, че гръцката брегова охрана е открила тяло на мъж, за когото се предполага,…

преди 14 часа

Моторист загина в тежка катастрофа

Стана ясно, че мотоциклетист е загинал на ул. "Оборище" в Лясковец. Произшествието е станало около…

преди 14 часа

Защо папата влиза в затвор във Венеция

Стана ясно, че папа Франциск замина днес със самолет за Венеция на първото си пътуване…

преди 16 часа

Колко струва агнешкото дни преди Великден

Стана ясно, че от 17 лв. до 28 лв./кг. струва агнешкото за Великден на най-стария…

преди 16 часа