in

ДАНС засече варненска фирма, участваща в измамна схема

Експерти от ДАНС по превенция на финансовите злоупотреби в страната са засекли варненска фирма и вече работят по случая. В измамната схема участва българска фирма от град Варна, с управител лицето А.Н. и едноличен собственик на капитала – гражданин от Русия, твърди frognews.bg.

На територията на страната са засечени от българските служби опити за прилагане на крупна схема за измама чрез използването на фалшиви документи пред банкови служители.

Схемата е проста и представлява изпращането на писма до банки с искане да се заверят конкретни банкови сметки на варненска фирма с голяма сума в евро. В допълнение се представят и фалшиви документи между чуждестранна офшорна компания и българско ЕООД.

Измамниците предоставяли и фалшиви копия на Swift съобщения, които били уж от чуждестранна банка за извършен превод. Уловката тук е, че копието не е в официално приетия между банките стандарт за размяна на подобна информация и не съдържа всички задължителни реквизити на Swift съобщенията.

Съответно в банките, не са постъпвали истински Swift съобщения от чуждестранната банка с посочени детайли.

Подобни схеми за измами се прилагат често и в други държави от ЕС. При тях се предоставя подвеждаща информация и се изисква плащане при несъществуващи условия, като често се използват съмнителни дружества, регистрирани във високорискови страни, включително и в България, с управители и собственици с нисък статус в обществото.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си. Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА. За реклама: https://novavarna.net/реклама Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов