in

На живо от гнездото на щъркелката Снежи

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) следи в реално време съдбата на щъркелката Снежи. Това е възможно благодарение на поставената преди дни камера в близост до щъркеловото гнездо.

Щъркелката е изоставена от мъжкия, кръстен от БДЗП Ростислав, и сега е сама с двете си яйца. Всеотдайната женска дори в снега и студа не напуска гнездото, а полага усилия да опази яйцата си. От БДЗП видяха веднага след поставянето на камерата, че пръв в гнездото се завърнал мъжкият щъркел – Ростислав. Няколко дни по-късно се появила и женската. Тя е много по- бяла и по-чиста от него и затова носи името – Снежана или на галено Снежи.

В реално време, в продължение на дни, БДЗП са станали свидетели на усилията, които положи Ростислав, за да подготви гнездото в очакване на женската. Той упорито носел материал и укрепваше дома. След бурната и страстна любов изживяна от двойката, Ростислав обаче напусна гнездото и изостави младата щъркелка.

Според експертите Ростислав или е загинал, или се е преместил далеч от село Ярлово. Възможно е обаче Ростислав да е предпочел друга женска пред Снежи. Много е вероятно да е преместил в някое от съседните гнезда в селото и да живее с новата си избраницата. Дали Снежи ще успее да отгледа сама щъркелчетата, дали отново ще се появи Ростислав и как ще се развият взаимоотношенията им – гледайте на живо!

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си. Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА. За реклама: https://novavarna.net/реклама Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов