in

Тези пет навика влияят отрицателено на интелекта

Вече сте положили много усилия, за да повишите интелекта си и това е нещо, което не бихте искали да губите.

Много неща, които вероятно правите всеки ден, имат отрицателно влияние върху мозъка ви и убиват вашия интелект.

За щастие, има начини как да ги избягвате.

1. Мултитаскинг
Четенето на тази статия, докато гледате телевизия и чатите, вероятно ви кара да си мислите, че просто правите повече неща в по-кратък период от време, но това всъщност не е добра идея. Мултимедийният мултитаскинг всъщност намалява плътността на сивото вещество, което пък засяга познавателния и емоционалния ви контрол.

Хората, които постоянно използват технологични джаджи, не могат да се концентрират и да си припомнят информация така, както тези, които не го правят, пише learning-mind.com. Така че всъщност мултитаскингът е по-малко продуктивен от това да правите само по едно нещо.

2. Лошо хранене
Трябва да се замислите относно приема на наситени мазнини и захар не само от здравословна гледна точка, но и заради това, че подобни храни намаляват познавателната ви гъвкавост, което всъщност представлява способността да се адаптирате на променящи се ситуации и освен това могат да навредят на паметта и способността да научавате нови неща.

Вашият мозък (както и вашият стомах) също така ще ви благодари за това, че не търсите лесното, като се храните с полуфабрикати, тъй като те могат до доведат до пристрастяване и съдържат съставки, които имат способността да засягат поведението и познавателната ви функционалност.

Не си мислете, че кофеинът е най-добрият начин за започване на деня, тъй като той лесно причинява главоболие и ви прави неспокойни. Използването на здравословна, приготвена вкъщи храна, ще ви даде енергията, от която имате нужда.

3. Проверяването в Google спрямо това да сте експерти
Търсенето в интернет кара хората да смятат, че знаят повече, отколкото всъщност знаят, защото могат да намерят почти всеки отговор в нета. Това обаче не означава, че вашият мозък върши някаква работа в случая.

Ако знаеш, че лесно можеш да намериш дадена информация, не я помниш толкова добре, което също така засяга критичното ви мислене. Дори и ако сте експерт в своята сфера и използвате собствения си мозък, психолозите са открили, че хората, които мислят, че знаят много по дадена тема, са по склонни да твърдят, че скалъпени факти са истина.

Всъщност, ние сме по-склонни да вярваме на твърдения, които доказват че сме прави и по тази причина не ги поставяме под въпрос.

4. Асоциално поведение
Нашите мозъци са предназначени за общуване и трябва да сме в контакт с други хора, за да мислим и функционираме правилно. Проучвания показват, че хората, които общуват много с други хора, се представят по-добре на познавателни тестове, в сравнение с тези, които не го правят.

Когато сте с приятели, това ви дава възможност да си почивате и да избягвате стреса, което пък може да доведе до подобряване на паметта и на умствената дейност.

Липсата на достатъчно социален живот увеличава вероятността от развиването психически разстройства, които могат да увредят мозъка ви, така че помислете пак, когато искате да жертвате време, което можете да прекарате с приятели, за да се концентрирате върху работата си.

5. Недоспиване
Обичате да спите, защото и мозъкът ви обича. Недоспиването вреди на умението ви да мислите, което означава, че ученето цяла нощ преди изпит е наистина лоша идея. Когато на човек му се спи, това влияе на краткосрочната и дългосрочната памет, на концентрацията и уменията за планиране, както и на способността да разбира лицевите изражения на другите хора.

Естествено, всичко това затруднява ефективната работа на мозъка. Дори и ако сте изморени не заради недоспиване, а заради психически и физическо изтощение, вероятно трябва да направите почивка.

Сънливостта може дори да доведе до умствени разстройства, като депресия и тревожност, така че дори и да имате много неща за правене, по-добре си починете и презаредете батериите.

Източник: profit.bg

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си. Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА. За реклама: https://novavarna.net/реклама Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов