in

Осъдиха шофьор причинил смъртта на пешеходец във Варна

Предаденият на съд от Окръжната прокуратура във Варна Николай Й., който причинил смъртта на пешеходец в резултат на превишена скорост и управление на автомобила си на забранен участък от пътното платно, бе осъден на 1 година и 4 месеца лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок при условията на съкратено съдебно следствие. С присъдата на Варненския окръжен съд 25-годишният подсъдим бе лишен и от право да управлява МПС за срок от 2 години.

На 18 март 2016 г. Николай Й. управлявал автомобила си по бул. „Цар Освободител“ във Варна. В района на газостанция, срещу която се намирала автобусна спирка, пресичал пострадалият пешеходец. На пътното платно с коси успоредни линии била отбелязана площ, която забранявала движението на автомобили. Стрелки указвали на шофьорите да се престроят в съседната пътна лента. Точно върху този „остров“ подсъдимият, който управлявал автомобила си с близо 72 км в час при разрешени 50 км в час в градски условия, блъснал пресичащия пешеходец, който починал на място.

Причина за смъртта според назначената по делото съдебномедицинска експертиза е тежка гръдна травма с разкъсване на белите дробове.
25-годишният подсъдим е с чисто съдебно минало, което смекчава отговорността му за причинената смърт по непредпазливост.
Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си. Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА. За реклама: https://novavarna.net/реклама Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов