in

Официално! Обявиха дали питейната вода във Варна е чиста

Уран във водата за пиене във Варна и областта няма. Това показват последните направени анализи, заяви д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ – Варна за в. „Черно море“.

Водата за пиене подлежи на микробиологичен, химичен и радиологичен анализ. Първите два се провеждат регулярно, мониторингът за радиоактивност предстои. Той се прави на 5 години или при необходимост. Извършва се от В и К дружествата под контрола на РЗИ. Лабораторните резултати се съпоставят. Нашите контролни функции са при потребителя, т.е. на чешмата, а на „В и К“ и Басейновата дирекция – при водоизточниците, обясни д-р Михайлова.

Нормата за обща алфа активност в момента е 0,1 съгласно европейските директиви. Този показател включва изследване за уран, радий, радон и полоний. Ако при някои от тези елементи се установи дори и минимално увеличение, се прави повторно изследване и се оценява здравният риск за населението.

Когато във водата за пиене се установи нещо нередно, уведомяваме веднага местното „В и К“ и кмета на съответната община за вземане на съответните мерки, обобщи директорът на РЗИ – Варна.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си. Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА. За реклама: https://novavarna.net/реклама Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов