in

Дефицит на медици по Черноморието за летния сезон (СНИМКИ)

Лекари от Враца, Кърджали и Силистра масово се командироват по морето за лятото, но дори това медицинско преселение не може да разреши проблема с липсата на здравна помощ по курортите, пише Труд.

Според медици лятото ще бъде трудно и опасно заради спряната реформа в Спешната помощ.

Медицинската помощ по курортите е в три направления. От една страна са медицинските пунктове, каквито трябва да има на всеки охраняем плаж, но те са с работно време.

Кабинети за неотложна помощ има в повечето курорти. Това са основно специалисти по хирургия, вътрешни болести, ортопедия и травматология.

Услугите са платени, тъй като нямат сключени договори със здравната каса. Това кара туристите да търсят помощ предимно в спешните центрове, които са само в Бургас, Варна и Добрич.

Към тях има и девет стационарни кабинета, които обикновено са с по един екип и една линейка.

В пиковия сезон в спешния център в Бяла има само един екип. През лятото линейката често е на адрес или кара пациент до Варна. Тогава тръгва линейката от Долни Чифлик, като разстоянието е 20 минути.

Вечер и нощем медицинска сестра няма.

За да започнат сезона, концесионерите привличат кадри от вътрешността на страната, което оголва болниците. Най-трудно се намират анестезиолози.

Претоварени, лекарите по курортите понякога претупват прегледите.

Ако ви се наложи да търсете помощ на спешния телефон 112, поискайте да ви свържат с лекар, който да ви дава указания за първа помощ, докато дойде линейката – това често може да спаси живот.

Кадър:BTV
Кадър:BTV

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си. Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА. За реклама: https://novavarna.net/реклама Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов